zonnepanelen kosten berekenen uitgaven offerte

Wat koste zonnepanelen? (Goedkoper dan stroom)


Zonnepanelen koste berekenen online
Op jaarbasis hakken de kosten omtrent energie er best op in. Het maakt een flink deel uit van de uitgaven van een gemiddeld huishouden. Energieverbruik neemt in deze tijd steeds meer toe, natuurlijk omdat we steeds meer apparaten hebben die constant stroom vragen. Met ons toenemende energieverbruik, neemt ook de prijs voor elektriciteit toe. Zonnepanelen wekken een deel van de energie die je verbruikt zelf op. 

Capaciteit van zonnepanelen 

Voordat je zonnepanelen gaat aanschaffen wil je natuurlijk eerst weten hoeveel je precies gaat besparen, wat het kost om zonnepanelen te kopen en hoe lang het duurt voordat je je investering er weer uit hebt. 

Allereerst is het handig om wat meer te weten te komen over de zonnepanelen zelf. Zonnepanelen hebben een eigen capaciteit, namelijk het watt piekvermogen. Het watt piekvermogen wordt aangeduid als Wp.

Om in te schatten wat de jaaropbrengst van zonnepanelen zal zijn, in kilowattuur, vermenigvuldig je het piekvermogen met 0,85. Als voorbeeld; heeft een zonnepaneel dus 200 Wp, dan vermenigvuldigen we 200 met 0,85. De opbrengst in kilowattuur is in dit geval 170 per jaar.

Gemiddeld verdien je binnen 8 tot 9 jaar je investering terug. Dit is als de montage ook gedaan wordt door een externe partij. Mocht je zelf zonnepanelen installeren, wordt de terugverdientijd teruggedrongen naar 7 tot 8 jaar.

Om de terugverdientijd op een juiste manier te kunnen berekenen heb je een aantal elementen nodig. Hieronder vallen uiteraard; de prijs van de zonnepanelen, kosten van randapparatuur, installatiekosten, stroomprijs, levensduur en bijvoorbeeld het vermogen van je zonnepanelen.

Gemiddeld verbruiken we in Nederland per huishouden zo’n 3500 kWh elektriciteit. Willen we bijvoorbeeld de helft van deze energie opwekken met zonnepanelen, is een systeem nodig van 2000 Wp. Een dergelijk systeem kun je kopen voor rond de €4.000,- Hierbij hebben we de installatiekosten buiten wegen gelaten. Gemiddeld heeft een zonnepaneel een vermogensgarantie van 90% over de eerste 10 jaar. Vervolgens 80%.

Als we uitgaan van een stroomprijs van €0,23 per kWh, met een stijging van 5% per jaar, is na 8 jaar de investering van €4.000 terugverdiend.

Hierbij gaan we er uiteraard vanuit dat de zonnepanelen in een optimale manier zijn geïnstalleerd. Dit houdt in door een professionele partij.

Uiteraard spelen allerlei factoren mee. Hieronder vallen bijvoorbeeld de dak richting, de helling, heb je een gevel, het soort zonnepanelen, de plaats van de omvormer, het aantal zonuren en bijvoorbeeld schaduwen.

Alle percentages en prijzen in dit artikel is gebaseerd op gemiddelde waardes.

Uiteraard is het voor ieder huis, in iedere situatie verschillend. Vraag daarom een offerte aan alvorens je een keuze maakt. Let er wel op dat de offertes gratis en vrijblijvend dienen te zijn.
Share by: