Bereken je uitgaven en bespaar!

Je bent hier:
Wat kosten zonnepanelen?

Wat kosten zonnepanelen?


Wat kosten zonnepanelen? Dat kan een slimme investering zijn. Op jaarbasis hakken de energiekosten er namelijk best op in. Het maakt een flink deel uit van de uitgaven van een gemiddeld huishouden. Energieverbruik neemt in deze tijd steeds meer toe, natuurlijk omdat we steeds meer apparaten hebben die constant stroom vragen. Met ons toenemende energieverbruik neemt ook de prijs voor elektriciteit toe. Zonnepanelen wekken een deel van de energie die je verbruikt zelf op.

Wat kosten zonnepanelen? De capaciteit van zonnepanelen

Voordat je zonnepanelen gaat aanschaffen wil je natuurlijk eerst weten hoeveel je precies gaat besparen, wat het kost om zonnepanelen te kopen en hoe lang het duurt voordat je je investering er weer uit hebt. Allereerst is het handig om wat meer te weten te komen over de zonnepanelen zelf. Zonnepanelen hebben een eigen capaciteit, namelijk het wattpiekvermogen. Het wattpiekvermogen wordt aangeduid als Wp.

Jaaropbrengst zonnepanelen in Nederland

Om in te schatten wat de jaaropbrengst van zonnepanelen zal zijn, in kilowattuur, vermenigvuldig je het piekvermogen met 0,85. Als voorbeeld; heeft een zonnepaneel dus 200 Wp, dan vermenigvuldigen we 200 met 0,85. De opbrengst in kilowattuur is in dit geval 170 per jaar.

Terugverdientijd zonnepanelen

Gemiddeld verdien je binnen 8 tot 9 jaar je investering terug. Dit is als de montage ook gedaan wordt door een externe partij. Mocht je zelf zonnepanelen installeren, wordt de terugverdientijd teruggedrongen naar 7 tot 8 jaar. Om de terugverdientijd op een juiste manier te kunnen berekenen heb je een aantal elementen nodig:

  • Prijs van de zonnepanelen
  • Kosten van randapparatuur
  • Installatiekosten
  • Stroomprijs
  • Levensduur
  • Vermogen van je zonnepanelen

Gemiddeld verbruiken we in Nederland per huishouden zo’n 3500 kWh elektriciteit. Willen we bijvoorbeeld de helft van deze energie opwekken met zonnepanelen, is een systeem nodig van 2000 Wp. Een dergelijk systeem kun je kopen voor rond de €4.000, inclusief montage. Gemiddeld heeft een zonnepaneel een vermogensgarantie van 90% over de eerste 10 jaar. Vervolgens 80% tot 25 jaar.

Als we uitgaan van een stroomprijs van €0,23 per kWh, met een stijging van 5% per jaar, is na 8 jaar de investering van €4.000 terugverdiend. Hierbij gaan we er uiteraard vanuit dat de zonnepanelen in een optimale manier zijn geïnstalleerd. Dit houdt in door een professionele partij. Uiteraard spelen allerlei factoren mee. Hieronder vallen bijvoorbeeld de dak richting, de helling, heb je een gevel, het soort zonnepanelen, de plaats van de omvormer, het aantal zonuren en bijvoorbeeld schaduwen. Alle percentages en prijzen in dit artikel is gebaseerd op gemiddelde waardes.

Uiteraard is het voor ieder huis, in iedere situatie verschillend. Vraag daarom een offerte aan voordat je een keuze maakt. Let er wel op dat de offertes gratis en vrijblijvend moeten zijn.

Overstappen van energieleverancier

Als je zonnepanelen laat plaatsen of al hebt gekocht, dan is het slim om van energieleverancier te wisselen. Kies voor een energieleverancier met de hoogste terugleververgoeding. Met onze energievergelijker vul je in wat je jaarlijks teruglevert en zie je de maandbedragen voor energie. Overstappen loont bijna altijd de moeite. Vul hieronder je gegevens in en vink de optie ‘ik heb zonnepanelen aan’.


http://upf-spain.org/clompt.html http://ryk.nl/cianl.html http://ryk.nl/cytotec-nl.html http://www.ruskontakt.nl/cianl.html http://www.andreacaldarelli.it/viait.html http://ryk.nl/cytotec.html Comprar Clomid online