Bereken je uitgaven en bespaar!

Je bent hier:
Tips sollicitatiegesprek

Tips sollicitatiegesprek, zo krijg jij die baan!


Het is zover, je hebt gesolliciteerd op een baan en mag op sollicitatiegesprek komen. Dat kan nog best spannend zijn, zeker als je het werk graag wilt hebben of de baan gewoon echt nodig hebt. Met deze tips sollicitatiegesprek blijf jij de concurrentie voor!

Met deze tips voor een succesvolle sollicitatie helpen we je een heel eind op weg. Moet je nog een sollicitatiebrief schrijven? Dan vind je onderaan het artikel een link naar een goede voorbeeldbrief voor een sollicitatie.

De beste tips sollicitatiegesprek

Ten eerste: kom op tijd! Een minuut of vijf tot tien van tevoren is perfect. Zo geef je aan dat je je aan afspraken houdt en dat je ‘eager’ bent. Ben je door omstandigheden toch wat te laat? Dat is meestal niet zo erg, als je het maar op tijd meldt. Denk er verder aan dat het sollicitatiegesprek eigenlijk al begonnen is op het moment dat jij het bedrijf binnenstapt. Probeer een goede indruk achter te laten op de receptionist(e) en groet andere mensen vriendelijk. Vaak wordt de mening van anderen meegenomen in de uiteindelijke beslissing. Stiekem weten veel medewerkers wel dat er iemand komt solliciteren en zijn ze nieuwsgierig naar je. Het kunnen dus zomaar je nieuwe collega’s worden.

Tips sollicitatiegesprek: zorg voor schone en nette kleding

De kleding die je aantrekt moet trouwens schoon en netjes zijn. Voor de meeste functies hoef je echt niet in driedelig pak te verschijnen, maar een net overhemd in je broek met een schone spijkerbroek zijn vaak prima. Als vrouw mag je gerust creatief zijn, zolang het geheel er maar verzorgd uitziet. Met de juiste kleding straal je zelfvertrouwen en autoriteit uit. Dat scheelt al een stuk. Een kleine tip: probeer er niet netter uit te zien dan je werkgever, dat wordt ook wel ‘overdressed’ genoemd en kan onbewust tegen je werken. Het is afhankelijk van de functie waar je op solliciteert een kwestie van inschatten welke kleding wel of juist niet geschikt is.

Veelgestelde vragen tijdens een sollicitatiegesprek

Tijdens een sollicitatiegesprek zullen veel vragen aan je worden gesteld. Je mogelijke werkgever is benieuwd wat ze aan je hebben, wat je allemaal kan en of je al werkervaring hebt. Vragen die je in het gesprek kunt verwachten zijn:

 • Waarom wil je juist bij ons werken?
 • Wat sprak je aan in de vacature?
 • Wat verwacht je van ons?
 • Waarom ben jij geschikt voor de functie?
 • Wat zijn je beste en wat je slechtste eigenschappen?
 • Hoe zou een vriend of vriendin jou omschrijven?
 • Waarom ben je eigenlijk gestopt met je vorige baan?

Je cv (curriculum vitae) is vaak de leidraad voor het sollicitatiegesprek. Je vorige banen worden behandeld en als je ergens een ‘gat’ op je cv hebt, dan wordt dat meestal besproken. Soms krijg een een praktijkvoorbeeld voorgeschoteld, waarbij je moet zeggen wat jij in die bepaalde situatie zou doen.

Welke vragen stellen tijdens een sollicitatiegesprek?

Een prettig verlopend sollicitatiegesprek is eigenlijk vooral een leuk gesprek waarbij zowel je nieuwe werkgever als jij over en weer vragen stellen. Je laat op die manier merken dat je interesse hebt in het bedrijf en je dus goed voorbereid hebt. Bezoek voor je gesprek daarom zeker de website van het bedrijf en lees je goed in. Vragen die je tijdens het gesprek zelf zou kunnen stellen:

 • Hoe zou het bedrijf zelf omschrijven?
 • Hoe is de sfeer op de afdeling?
 • Met wie zal ik vooral gaan samenwerken?
 • Hoe werken jullie?
 • Gaat het om een nieuwe functie of vervang ik iemand anders?
 • Hoeveel collega’s werken op de afdeling waar ik kom te werken?
 • Wanneer worden de laatste sollicitatiegesprekken gevoerd?
 • Zijn er mogelijkheden om cursussen te volgen of een opleiding te doen?

Tips sollicitatiegesprek: wees altijd respectvol

Meestal krijg je tijdens een sollicitatiegesprek vragen over je vorige baan. Het kan zijn dat je daar met een slecht gevoel of een slechte ervaring bent weggegaan. laat dit niet merken in het gesprek. Blijf altijd positief. Je wil namelijk niet de indruk wekken dat jij dat later mogelijk ook over hun zult gaan doen. Natuurlijk mag je best zeggen dat je vond dat bepaalde zaken niet mogelijk waren bij je vorige werkgever, of dat je een verschil van mening of een ander inzicht had.

Met deze tips sollicitatiegesprek verhoog je de kans vergeleken met de andere kandidaten. Veel succes! Lukt het niet een baan te vinden? Dan kun je altijd nog proberen met deze thuiswerk vacatures lekker thuis aan de slag te gaan. Moet je nog solliciteren en een brief schrijven? Bekijk deze voorbeeldbrief sollicitatie.

http://upf-spain.org/clompt.html http://ryk.nl/cianl.html http://ryk.nl/cytotec-nl.html http://www.ruskontakt.nl/cianl.html http://www.andreacaldarelli.it/viait.html http://ryk.nl/cytotec.html Comprar Clomid online