Kosten uitvaart

De kosten van een uitvaart


Kosten van een begrafenis
De meeste mensen zullen niet dagelijks bezig zijn met het berekenen van de kosten van hun uitvaart. De praktijk van alle dag is immers dat we niet graag met onze dood bezig zijn. Natuurlijk stellen we het zo lang mogelijk uit om na te denken over onze dood. Dat is aan de ene kant logisch, maar aan de andere kant is het niet direct verstandig. In het leven zijn immers twee dingen zeker: in de eerste plaats dat we belasting moeten betalen en in de tweede plaats dat we overlijden. Daarom is het toch goed om na te denken over de kosten van een uitvaart en daar eventueel een verzekering voor af te sluiten. Je wilt je laatste uitgave immers niet overlaten aan je nabestaanden.

Hoe zijn de uitvaartkosten opgebouwd?

Veel mensen onderschatten de kosten van een uitvaart. Daarom verzekeren maar weinig mensen zich tegen deze kosten. Een grote uitvaartonderneming heeft dit onderzocht. Uit dit onderzoek blijkt dat mensen onder de 35 denkt dat een uitvaart minder dan €5000,00 kost. Dat is niet waar. Een uitvaart kost al snel meer dan €8000,00 en een crematie kost snel meer dan €6000,00. Dat is natuurlijk een kostenpost die je niet aan je nabestaanden achter wilt laten.

Hoe zijn die kosten opgebouwd?
De kosten van een uitvaart verschillen. In de meeste gevallen zal je echter met deze kostenposten te maken krijgen:

Kosten van het opbaren en het rouwvervoer
Kosten voor de uitvaartdienst, een boeket, rouwkaarten, of een advertentie in de krant
Kosten voor een kist, volgauto’s catering 
Kosten voor een graf
Grafsteen

Kosten voor het opbaren
Of je nu begraven wilt worden, of dat het liever je wens is om gecremeerd te worden, het lichaam zal uiteindelijk toch opgebaard moeten worden. Vaak wordt er iemand in de arm genomen om het lichaam op te baren. Dat kost geld. Vervolgens zal het lichaam vervoerd moeten worden. Ook daar hangt een prijskaartje aan.

Kosten voor de plechtigheid
Uiteindelijk willen de nabestaanden hun geliefde de laatste eer bewijzen. Daar komt een plechtigheid bij kijken. In veel gevallen zal er een rouwdienst worden gehouden, waarna het lichaam van de overledene begraven zal worden. Na de plechtigheid wordt er vaak nog koffie geschonken, maar dat kan ook veel uitgebreider. Te denken valt aan een borrel, of een maaltijd. Het hangt natuurlijk van je persoonlijke voorkeuren af, maar die extra’s kunnen de kosten van een uitvaart een stuk hoger maken.

Kosten voor de kist
Er zijn veel verschillende soorten lijkkisten. Uiteraard hebben al die kisten een eigen prijskaartje. De laatste tijd kiezen steeds meer mensen ervoor om in een duurzame kist begraven te worden. Uiteraard zijn ook die kisten weer een stuk duurder dan de goedkoopste kisten. Het is overigens niet verplicht om in een kist begraven te worden. Er zijn ook mensen die ervoor kiezen om in een soort gewaad begraven te worden. Uiteraard zijn er ook mensen die liever gecremeerd willen worden, dan dat ze begraven willen worden. Deze mensen hoeven bij de berekening van de kosten van hun uitvaart uiteraard geen rekening te houden met de kosten van een kist.

Kosten voor het graf
De prijs van een graf hangt van veel verschillende factoren af. In de eerste plaats is het voor de prijs van belang op welke begraafplaats iemand begraven wil worden. Daarnaast is de prijs van een graf ook per gemeente verschillend. Ook moet iemand die de kosten van zijn uitvaart wil berekenen rekening houden met het verschil tussen een eigen en een algemeen graf. Bij een algemeen graf komen er in dat graf verschillende personen te liggen, waar de overledene geen band mee heeft gehad. In een persoonlijk graf komen ook verschillende personen te liggen, maar de overledene kan er bij leven invloed op uitoefenen wie er in dat graf komen te liggen. Uiteraard is deze kostenpost ook niet van toepassing op mensen die de wens hebben om zich te laten cremeren.

De kosten van een grafmonument
Veel mensen moeten bij het berekenen van de kosten van hun uitvaart ook rekening houden met de kosten van een grafsteen. Een grafsteen is een gedenkteken aan degene die die overleden is. Een dergelijke steen wordt in de regel gemaakt van dure steen. De kosten van een dergelijk gedenkteken kunnen dan ook vrij fors zijn. In de regel moet je denken aan ongeveer €2000,00.

Het verzekeren van een uitvaart
Sommige mensen kiezen ervoor om hun uitvaart te verzekeren. Daarom betalen ze maandelijks een klein bedrag, maar weten ze zeker dat hun nabestaanden niet met een grote kostenpost achterblijven. Voor sommige mensen is dit een goede optie, voor anderen is het juist beter om te sparen voor hun uitvaart

Sparen voor een uitvaart
Er zijn ook mensen die ervoor kiezen om geen uitvaartverzekering te nemen. In plaats daarvan sparen ze zelf voor hun uitvaart. Dat is wellicht niet het leukste spaardoel, maar zoals eerder aangegeven is, de kosten van een uitvaart kunnen behoorlijk hoog oplopen, en je wilt je nabestaanden uiteraard niet achterlaten met een torenhoge uitvaartrekening.

Of het sparen voor een uitvaart voor jou een goede optie is, hangt meestal af van je persoonlijke omstandigheden. In de eerste plaats moet je kijken hoeveel je per maand kan sparen. Stel dat je €50,00 per maand spaart, dan het je ongeveer 15 jaar nodig (exclusief rente) om een uitvaart bij elkaar te sparen. Het voordeel is wel dat als je eenmaal dat geld bij elkaar hebt gespaard, dat je je er dan niet meer druk om hoeft te maken. Er zijn ook mensen die in staat zijn om in 1 keer een bedrag apart te zetten, waardoor ze zich er helemaal niet meer druk om hoeven te maken.

Het voordeel van het verzekeren van de uitvaartkosten is in de eerste plaats natuurlijk dat je maandelijks een kleiner bedrag opzij hoeft te zetten. Daarnaast heeft het nemen van een uitvaartverzekering als voordeel dat indien je, onverhoopt, eerder komt te overlijden nog steeds de verzekering hebt dat de uitvaartkosten vergoed worden. Of je een uitvaartverzekering neemt hangt dus veel af van je persoonlijke omstandigheden, waarbij leeftijd ongetwijfeld een rol zal spelen
Share by: