Bereken je uitgaven en bespaar!

Je bent hier:
Kosten uitvaart

Kosten van een uitvaart berekenen. Wat kost een uitvaart?


De meeste mensen zullen niet dagelijks bezig zijn met het berekenen van de kosten van hun uitvaart. De praktijk van alle dag is immers dat we niet graag met onze dood bezig zijn. Natuurlijk stellen we het zo lang mogelijk uit om na te denken over onze dood. Dat is aan de ene kant logisch, maar aan de andere kant is het niet direct verstandig. In het leven zijn immers twee dingen zeker: in de eerste plaats dat we belasting moeten betalen en in de tweede plaats dat we overlijden. Daarom is het toch goed om na te denken over de kosten van een uitvaart en daar eventueel een verzekering voor af te sluiten. Je wilt je laatste uitgave namelijk niet overlaten aan je nabestaanden.

Wat zijn de kosten van een uitvaart?

De kosten van een uitvaart kunnen snel oplopen. Hoe zijn de uitvaartkosten opgebouwd? Veel mensen onderschatten de kosten van een uitvaart. Daarom verzekeren veel mensen zich tegen deze kosten. Een grote uitvaartonderneming heeft dit onderzocht. Uit dit onderzoek blijkt dat mensen onder de 35 denkt dat een uitvaart minder dan €5000,00 kost. Dat is niet waar. Een uitvaart kost al snel meer dan €8000 en een crematie kost snel meer dan €6000. Dat is natuurlijk een kostenpost die je niet aan je nabestaanden achter wilt laten.

Waaruit bestaan de kosten van een uitvaart precies?

De kosten van een uitvaart verschillen. In de meeste gevallen zal je echter met deze kostenposten te maken krijgen:

  • Opbaren en het rouwvervoer
  • Kosten voor de uitvaartdienst, een boeket, rouwkaarten, of een advertentie in de krant
  • Kist, volgauto’s en catering
  • Eventueel grafkosten en grafrechten, of urn
  • Grafsteen

Kosten voor het opbaren

Kies je voor begraven of cremeren? Je lichaam zal uiteindelijk toch opgebaard moeten worden. Mensen kiezen vaak voor een uitvaartondernemer die overal bij helpt, ook bij het opbaren en alle andere praktische zaken. Dat kost geld. Vervolgens zal het lichaam vervoerd moeten worden. Ook daar hangt een prijskaartje aan. Wil je geen zorgen over al dit soort zaken? Een uitvaartverzekering regelt alles voor je als het onvermijdelijke moment er is. De maandelijkse kosten vallen erg mee. Op deze pagina vergelijk je de verschillende aanbieders.

Kosten voor de plechtigheid

Uiteindelijk willen de nabestaanden hun geliefde de laatste eer bewijzen. Daar komt een plechtigheid bij kijken. In veel gevallen zal er een rouwdienst worden gehouden, waarna het lichaam van de overledene begraven zal worden. Na de plechtigheid wordt er vaak nog koffie geschonken, maar dat kan ook veel uitgebreider. Te denken valt aan een borrel, of een maaltijd. Het hangt natuurlijk van je persoonlijke voorkeuren af, maar die extra’s kunnen de kosten van een uitvaart een stuk hoger maken.

Kosten voor de kist

Er zijn veel verschillende soorten lijkkisten. Uiteraard hebben al die kisten een eigen prijskaartje. De laatste tijd kiezen steeds meer mensen voor begraven in een duurzame kist. Vaak zijn die kisten weer een stuk duurder dan de goedkoopste kisten. Het is overigens niet verplicht om in een kist begraven te worden. Er zijn ook mensen die ervoor kiezen om in een soort gewaad begraven te worden. Uiteraard zijn er ook mensen die liever gecremeerd willen worden, dan dat ze begraven willen worden. Deze mensen hoeven bij de berekening van de kosten van hun uitvaart uiteraard geen rekening te houden met de kosten van een kist.

Kosten voor het graf

De prijs van een graf hangt van veel verschillende factoren af. In de eerste plaats is het voor de prijs van belang op welke begraafplaats iemand begraven wil worden. Daarnaast is de prijs van een graf ook per gemeente verschillend. Ook moet iemand die de kosten van zijn uitvaart wil berekenen rekening houden met het verschil tussen een eigen en een algemeen graf. Bij een algemeen graf komen er in dat graf verschillende personen te liggen, waar de overledene geen band mee heeft gehad. In een persoonlijk graf komen ook verschillende personen te liggen, maar de overledene kan er bij leven invloed op uitoefenen wie er in dat graf komen te liggen. Uiteraard is deze kostenpost ook niet van toepassing op mensen die de wens hebben om zich te laten cremeren.

De kosten van een grafmonument

Veel mensen moeten bij het berekenen van de kosten van hun uitvaart ook rekening houden met de kosten van een grafsteen. Een grafsteen is een gedenkteken aan degene die die overleden is. Een dergelijke steen maakt men doorgaans van mooie, maar dure natuursteen. De kosten van een gedenkteken lopen vaak snel op. In de regel moet je denken aan ongeveer €2000.

Het verzekeren van een uitvaart

Sommige mensen kiezen ervoor om hun uitvaart te verzekeren. Daarom betalen ze maandelijks een klein bedrag, maar weten ze zeker dat hun nabestaanden niet met een grote kostenpost achterblijven. Voor sommige mensen is dit een goede optie, voor anderen is het juist beter om te sparen voor hun uitvaart. Het voordeel van het verzekeren van de uitvaartkosten is in de eerste plaats natuurlijk dat je maandelijks een kleiner bedrag opzij hoeft te zetten. Daarnaast heeft het nemen van een uitvaartverzekering als voordeel dat, als je onverhoopt eerder komt te overlijden nog steeds de verzekering hebt die de uitvaartkosten vergoed. Of je een uitvaartverzekering neemt, hangt dus veel af van je persoonlijke omstandigheden, waarbij leeftijd ongetwijfeld een rol speelt. Benieuwd naar wat een uitvaartverzekering kost? De kosten van een uitvaartverzekering vallen vaak heel erg mee. Bekijk de uitvaartkosten vergelijker hieronder en vul je voorkeuren in.

Sparen voor een uitvaart

Er zijn ook mensen die ervoor kiezen om geen uitvaartverzekering te nemen. In plaats daarvan sparen ze zelf voor hun uitvaart. Dat is wellicht niet het leukste spaardoel, maar zoals eerder aangegeven is, de kosten van een uitvaart kunnen behoorlijk hoog oplopen, en je wilt je nabestaanden uiteraard niet achterlaten met een torenhoge uitvaartrekening.

Of het sparen voor een uitvaart voor jou een goede optie is, hangt meestal af van je persoonlijke omstandigheden. In de eerste plaats moet je kijken hoeveel je per maand kan sparen. Stel dat je €50,00 per maand spaart, dan het je ongeveer 15 jaar nodig (exclusief rente) om een uitvaart bij elkaar te sparen. Het voordeel is wel dat als je eenmaal dat geld bij elkaar hebt gespaard, dat je je er dan niet meer druk om hoeft te maken. Er zijn ook mensen die in staat zijn om in 1 keer een bedrag apart te zetten, waardoor ze zich er helemaal niet meer druk om hoeven te maken.

Rekentool: kosten uitvaart berekenen en verzekeren met een uitvaartverzekering