Bereken je uitgaven en bespaar!

Je bent hier:
Vlekken uit je matras verwijderen

Vlekken uit je matras verwijderen? Een matras reinigen doe je zo


Na verloop van tijd verkleurt elke matras. Erger zijn de gele vlekken in een matras die dwars door je hoeslaken lijken te ontstaan. Vlekken uit een matras verwijderen is vaak onbegonnen werk, zo lijkt het. Met een diameter van soms wel 30 of 40 centimeter met een gele of zelf bruine rand. Ook komen groene vlekken regelmatig voor.

Matras reinigen

Eén ding is zeker: je slaapt een stuk lekkerder op een schone frisse matras. Of denk aan een verhuizing, je voelt de schaamte zodra jouw vieze matras door iemand wordt verplaatst. Gelukkig kun je een matras reinigen en weer mooi wit en schoon krijgen. Ik laat je graag zien hoe je allerlei verschillende soorten vlekken uit je matras krijgt. Hoe verwijder je de gele vlekken uit een matras?

Verschillende soorten vlekken in matras

Om de vlekken uit je matras te halen, is het eerst belangrijk om te weten met welk soort vlekken je te maken hebt. Elk type vlek vereist namelijk een andere aanpak in het schoonmaken. Het meest voorkomend in matrassen zijn zweetvlekken, urinevlekken, schimmel en soms bloedvlekken, bijvoorbeeld van een wondje.

De meest voorkomende soorten vlekken in een matras

  • 1. Zweet
  • 2. Urine
  • 3. Bloed
  • 4. Schimmel

Matras reinigen? Schoonmaakmiddelen tegen vlekken in een matras

Een matras reinigen lijkt vaak een grote uitdaging, maar is gelukkig prima te doen! Je moet alleen wel zorgen voor de juiste aanpak. Zweetvlekken reinig je namelijk anders dan urine of bloed in een matras. Ik geef je per veelvoorkomende vleksoort graag wat schoonmaaktips. Succes!

Zweetvlekken uit matras halen

Wie is ‘s nachts niet eens badend in het zweet wakker geworden? Ook in je slaap verlies je heel wat vocht in de vorm van zweet. Je dekbed en matras vangen het op, waardoor soms behoorlijke zweetvlekken ontstaan. Wanneer het zweet opdroogt, krijg je lelijke bruine kringen in je ooit zo mooi witte matras. Dit los je op door soda te gebruiken. Verdeel het over de zweetvlekken en borstel het in. Laat het dan een aantal uren intrekken. Daarna gebruik je een stoffer met blik om de soda weer van je matras te verwijderen. Dit werkt heel goed voor zweetvlekken.

Urinevlekken in je matras schoonmaken

Gaat het om urine in je matras? Dan heb je naast soda meestal wat sterker spul nodig. In ieder geval geen hoge nood, want ook urinevlekken verwijderen uit een matras kan prima. Zeker wanneer je er op tijd bij bent, kun je jouw matras goed reinigen. Strooi eerst keukenzout op de vlek als deze nog nat en vers is. Het zout helpt de urine uit je matras op te nemen. Is de vlek droog of oud? Dan is de volgende stap het gebruik van vloeibaar wasmiddel. Smeer de vlek daarmee in en wrijf het goed uit. Maak het matras niet te nat. Maak de plek schoon met een vochtige doek en bekijk het resultaat. Zie je de vlek nog een beetje? Hanteer dan de behandeling voor zweetvlekken hierboven en gebruik soda. Je gele vlekken haal je zo echt uit je matras.

Of doe het snel en simpel: Koop een professionele urinevlek verwijderaar!

Schimmel uit matras verwijderen

Wist je dat je per nacht wel tot één liter uitzweet? Wanneer jouw matras na een nacht niet voldoende lucht of in je kamer ventileert, kan je matras een beetje vochtig blijven. Soms ontstaat dan schimmel op een matras. Kleine schimmelvlekken in je matras reinigen doe je het beste met een speciale anti schimmelspray. Zo weet je zeker dat de sporen van schimmels verdwijnen en weg zijn. Schimmelspray’s kun je trouwens ook gebruiken voor vlekken in textiel en matten.

Bloedvlekken uit matras verwijderen

Bloed is een bijzondere soort vocht, die behoorlijk heftige vlekken op je matras kan achterlaten. Een klein bloedend wondje zorgt soms al voor een grote bloedvlek in het matras. Met de juiste aanpak verwijder je bloed uit de stof. Het maakt wel verschil of het gaat om een verse bloedvlek, of een oude bloedvlek in je matras of dekbed. Voor beide methoden is het wondermiddel: galzeep. Dat bestel je eenvoudig online.

Verse bloedvlek uit een matras halen
Maak een papje van koud water met zout. Het mag niet warm zijn, omdat vers bloed dan juist sneller stolt. Je maakt met water en zout een soort natuurlijk schuurmiddel. Smeer het zoutpapje vervolgens op de vlek en laat het een uur intrekken. Na een uur verwijder je het restant met een handdoek. Wrijf daarbij licht naar binnen toe, om te voorkomen dat je het verspreid. Behandel de vlek daarna met galzeep.

Oude bloedvlekken uit een matras krijgen
Zelfs oude bloedvlekken krijg je nog uit een matras. Week de bloedvlek eerst voor met water. Breng daarna een vloeibaar handwasmiddel zoals Biotex toe. Maak daarna een mix van soda met azijn en koud water en week de vlek verder in. Gebruik vervolgens een handdoek om de vlek op te vegen. Behandel tot slot de vlek met galzeep. En klaar!

Vlekken in matras voorkomen, zo doe je dat

Hoewel een matras reinigen best kan, is het natuurlijk veel beter om vieze vlekken te voorkomen. Ten eerste is het goed om te weten dat je jouw matras eigenlijk om de maand zou moeten omdraaien. Zo voorkom je schimmelvorming, doordat je matras kan ademen en ventileren. Een andere tip is het kopen van een molton. Een molton onder je hoeslaken beschermt je onderliggende matras tegen vlekken. Er bestaan touwens ook waterdichte moltons, waarmee urine niet meer door kan sijpelen. Ideaal bij incontinentie of nog niet zindelijke kinderen.

Tip: koop een fles vlekkenverwijderaar urine

Werken de huismiddeltjes hierboven toch niet voldoende? Of heb je geen zin om zelf te klungelen? Dan is het tijd voor een professionele vlekkenverwijderaar. Wij hebben goede ervaringen met Uri Go. Daarmee verwijder je zowel de urinevlekken als de geur. Zelfs oude vlekken van jaren oud behandel je er gemakkelijk mee. Uri Go lost de kristallen in urine namelijk op en geeft een lekker frisse citroengeur af. Handig en snel! Het genot en gevoel van een mooi witte en schone matras is echt heerlijk.