Bereken je uitgaven en bespaar!

Je bent hier:
Wat kosten kinderen

Welke uitgaven heb je met een kind of kinderen?


Wat kosten kinderen? ‘Uitgaven kinderen rijzen de pan uit’, dat zijn de juiste woorden als je ziet hoeveel geld er in een huishouden aan de kinderen wordt besteed. En dat is logisch, jij bent de ouder, de verzorger, de verantwoordelijke voor je kind of kinderen. Jij dient ervoor te zorgen dat zij niets te kort komen. Dat laatste wil echter niet zeggen, dat kinderen alles moeten krijgen waar ze om vragen (“omdat hun klasgenootjes dat ook allemaal hebben”). Jij bepaalt wat je denkt dat goed is voor je kind(eren). Uiteraard wil je graag dat je kinderen “mee kunnen doen” met leeftijdgenootjes en dat begint al jong.

Speelgoed hoeft niet nieuw te zijn: Marktplaats is er ook nog

Kinderen leren door te spelen. Goed speelgoed daarmee ontwikkelen kinderen zich, afwisseling en verantwoord speelgoed zijn belangrijk. Dat wil echter niet zeggen dat speelgoed in de winkel gekocht moet zijn. Er is toch geen schaamte voor nodig? Tweedehands, gebruikt speelgoed van neven en nichten, buren, van vlooienmarkten enz. zijn ook nieuw speelgoed voor je kind. Je kind zal er fijn mee spelen en spelend kunnen leren. Het is wel belangrijk dat het speelgoed compleet is en dat er geen belangrijk stukje van het speelgoed ontbreekt. Ook ruilbeurzen zijn bij uitstek geschikt om ander speelgoed voor je kinderen te scoren. Denk vooruit, dan kun je besparen op deze uitgaven. Denk aan de verjaardag, aan Sinterklaas of Kerst en koop speelgoed als het is afgeprijsd. Je kunt je kinderen ook zelf leren om speelgoed te verkopen of te ruilen. Ook het kind leren sparen voor speelgoed dat het graag wil is opvoedkundig heel juist!

Goedkope kleding en schoenen voor kinderen

Je geniet ervan als je kinderen leuk gekleed zijn, maar wat zijn kleding en schoenen toch duur! Probeer kleding en schoenen ook te scoren tegen een redelijke prijs, zoals je met speelgoed doet. Denk aan de outlet, ruilen, de markt, kortingsbonnen, aanbiedingen enz. Uiteraard is het belangrijk dat kleding past en dat geldt vooral voor schoenen. Zijn je kinderen wat groter dan zullen ze nieuwe kleding willen en deze zelf willen kopen. Misschien is dat het moment om over te gaan op kledinggeld. Voor een goede winterjas en schoenen kun je afspreken dat jij die eens per jaar betaalt bijvoorbeeld (van de kinderbijslag misschien?). Als je kind zelf kleding moet betalen dan zal het zich eerder afvragen of hij of zij echt wat nodig heeft, het zal koopjes zoeken en kortingen. Een goede manier waarop je kind leert omgaan met geld, inzicht krijgt in de kosten.

Kosten voor kinderen per leeftijd

De kosten voor kinderen zijn leeftijdgebonden. De kosten voor een kind beginnen al voor de geboorte: de kinderkamer inrichten bijvoorbeeld. Daarna, als de baby is geboren, gaan de kosten door. Jij of je partner gaan wellicht minder werken ook dat kan een flinke terugval zijn in inkomsten. Daar moet je zeker rekening mee houden, want de kosten als je thuis zit worden alleen maar hoger. Kinderen groeien uit hun kleding en schoenen, maar ook uit het bedje. Even later heeft je kind een goede fiets nodig om naar school te gaan, een boekentas en soms ook een laptop.

Gelukkig is er kinderbijslag die een handje helpt en bijdraagt in de kosten. Voor boeken ga je naar de bibliotheek, dat is gratis tot een bepaalde leeftijd. Kijk ook eens of je kind zelf wat kan bijdragen door een bijbaantje te nemen als het daarvoor oud genoeg is, zodat het kan sparen voor een dure telefoon. Wees creatief in het vinden van oplossingen om de kosten binnen de perken te houden. En vergeet niet, kinderen zijn niet alleen een kostenplaatje, ze zijn een investering in de toekomst en het is erg leuk de ontwikkeling op de voet te volgen als trotse ouders of opvoeders.

Lees ook: wat kosten kinderen gemiddeld? En hoeveel zakgeld geef je een kind per leeftijd?

http://upf-spain.org/clompt.html http://ryk.nl/cianl.html http://ryk.nl/cytotec-nl.html http://www.ruskontakt.nl/cianl.html http://www.andreacaldarelli.it/viait.html http://ryk.nl/cytotec.html Comprar Clomid online