Bereken je uitgaven en bespaar!

Je bent hier:
Auto tunen goedkoop

Auto tunen? Tips en goedkoop laten doen


De motor van je auto tunen is een goede manier om betere prestaties te krijgen, zonder dat je een andere auto hoeft te kopen. Auto’s met meer vermogen zijn vaak duurder. Dus hoe mooi is het om je eigen auto te kunnen tunen? Maar wat is het effect van chiptuning? Waar moet je op letten?

De voordelen van chiptuning

Met chiptunen krijg je meer vermogen en meer koppel. Bij turbomotoren is dat eenvoudig tot wel 20 procent aan extra vermogen en koppel. Dat extra vermogen zorgt ervoor dat je veel sneller optrekt, zelfs als je al 120 of 130 kilometer per uur rijdt op de snelweg. Meestal haal je ook een hogere topsnelheid na tunen. Bij een gewone rijstijl kan je brandstofverbruik juist zuiniger worden.

Waar je auto laten tunen?

Er zijn veel mogelijkheden en plaatsen om je auto te laten tunen. Er zijn honderden bedrijven in Nederland en België die je auto kunnen chippen. Soms komen ze dat zelfs bij je thuis doen. Als de prijs heel laag is, dan loop je een groot risico dat het niet goed gedaan wordt. Ga daarom naar een specialist, het liefst gespecialiseerd in een bepaald merk. Bijvoorbeeld VAG-techniek voor als je een Volkswagen, Skoda, Audi of Seat hebt. Fastchip is goed voor een Renault. Dit zijn maar enkele voorbeelden. Een goede tuner heeft de gebruikte chip op de rollerbank ontwikkeld. Zo kan de software het beste worden afgestemd op de auto.

Het gaat niet alleen om meer vermogen bij auto tunen

Let op dat je niet verleid wordt door een zo hoog mogelijk vermogen. Het gaat er juist om dat je auto niet alleen krachtiger en sneller wordt, maar ook gewoon lekkerder gaat rijden. Dat betekent een soepele motor die het beschikbare vermogen gelijkmatig vrijgeeft. ALs het kan dan kies je voor een chip die speciaal is afgestemd op jouw auto en jouw specifieke eisen en wensen.

Niet direct tunen bij aanschaf

Veel mensen laten hun auto vrijwel direct na aanschaf tunen. Dat is alleen niet zo verstandig. Als je het goed wilt doen, rij dan eerst een paar duizend kilometer in je auto. Zo leer je de auto kennen en weet je meteen of er misschien nog andere motorische problemen zijn. Als je de auto wel laat tunen, laat dan metingen zowel voor als na de tuning doen, allebei op de rollerbank voor goed vergelijkbare resultaten. Wil je testen zonder rollerbank? Dan kun je dat bijvoorbeeld op de snelweg doen. Meet met een stopwatch hoe lang het duurt om bv. van 80 km/u naar 150 km/u te gaan. Dat doe je dan na de tuning nog een keer. Als het goed is gaat het dan sneller.

Getunede auto verzekeren

Er zijn helaas verzekeraars die een getunede auto niet (meer) willen verzekeren. Dat komt door een hogere kans op schade, maar ook inbraak of diefstal. Het is dus altijd goed om eerst bij je autoverzekering te checken of je auto getuned mag worden. Misschien moet je overstappen naar een andere verzekeraar. Ook kan het zo zijn dat je maandelijkse premie stijgt doordat je auto sneller kan. Een premieverhoging is waarschijnlijk bij een turbo op de motor, een microchip in de motor en/of de montage van een sportuitlaat

Na tunen auto herkeuren bij de RDW

Soms is het zelfs nodig dat je je auto opnieuw laat keuren bij de RDW. Dit komt doordat de eigenschappen van je auto veranderd zijn. Als je dit niet laat doen, dan kan je auto onverzekerd zijn. Een herkeuring bij het RDW is na het tunen nodig als je auto:

  • Meer dan 20 procent sneller wordt
  • Meer geluid maakt
  • Meer dan 20 procent zwaarder wordt

Als je auto goedgekeurd wordt, dan krijg je een nieuw kentekenbewijs met de nieuwe gegevens van je auto.​

Wat kost chiptunen?

Tunen van een auto kost ongeveer 400 tot 800 euro als het goed gedaan wordt. Kosten zijn afhankelijk van de auto, het merk en wat je precies wilt laten doen. Maatwerk is vaak duurder, zoals je eigen voorkeuren laten doorvoeren en op de rollerbank testen.

http://upf-spain.org/clompt.html http://ryk.nl/cianl.html http://ryk.nl/cytotec-nl.html http://www.ruskontakt.nl/cianl.html http://www.andreacaldarelli.it/viait.html http://ryk.nl/cytotec.html Comprar Clomid online