Bereken je uitgaven en bespaar!

Je bent hier:
Zilver verkopen

Zilver verkopen, hoeveel is mijn zilver waard?


Zilver verkopen is interessant. De prijs van zilver is nog steeds ongeveer vier keer zo hoog als het gemiddelde van de afgelopen tientallen jaren. Bovendien ligt oud zilverwerk zoals, zilveren munten, zilveren bestek meestal in kistjes of lades maar niets te doen en stof te vergaren.

Je zilver verkopen is dan een slim idee, want je kunt bij zilver inkopers namelijk direct contant geld voor je zilverwerk krijgen. Dat klinkt natuurlijk leuk, maar hoe pak je dat aan? Waar begin je en wat is mijn zilver waard? Hoe hoog is de actuele zilverprijs?

Zilver verkopen, waarde bepalen

Omdat je waarschijnlijk niet eerder zilverwerk hebt verkocht, is het belangrijk om eerst te weten te komen wat je allemaal hebt en wat het werkelijke zilvergehalte van je munten, zilverwerk of zilveren sieraden is. Misschien heb je zelfs wel zilverbaren in huis. Het eerste wat je gaat doen is alle spullen van zilver die je wilt verkopen verzamelen. Kijk vervolgens elk product na op keurmerken.

Al het zilver dat in Nederland verkocht is, heeft een speciaal zilverkeurmerk. Daaruit kun je afleiden hoe het gehalte van zilver is. Bekijk deze tabel met zilver keurmerken om erachter te komen wat het zilvergehalte is. De stelregel is: hoe hoger het zilvergehalte, des te hoger de waarde in euro’s.

  • 800 = 3e gehalte zilver
  • 835 = 2e gehalte zilver
  • 925 = 1e gehalte zilver

Zilver verkopen zonder keurmerk

Als je geen officiële keurmerken op je zilver ziet staan, ga dan op zoek naar cijfers. Zilverwerk uit het buitenland is bijvoorbeeld niet altijd voorzien van een officieel merk. Als je cijfers vindt, dan geven die meestal wel aan wat het zilvergehalte is.

Vind je ook geen cijfers? Dan is het goed om bij een zilver inkoper te informeren of hij na kan gaan of het wel echt zilver is. Een zilver koper heeft speciale chemische vloeistoffen om te bepalen of het al dan niet om zilver gaat (voor liefhebbers: de toetssteenmethode). Als trucje kun je wel thuis proberen om het voorwerp te buigen. Omdat zilver erg zacht is, kun je zilveren bestek bijvoorbeeld eenvoudig van vorm veranderen. Doe dit wel voorzichtig trouwens.

Heb je thuis het gehalte bepaald? Dan kun je alle voorwerpen gaan wegen. Dat is ook erg belangrijk voor de waardebepaling van je zilverwerk. Gebruik een keukenweegschaal om tot op de gram precies te weten hoeveel zilver je hebt. Reken afhankelijk van de actuele zilverprijs op een verschil van 10 tot 15 procent tussen 1e gehalte zilver en 3e gehalte zilver. De verschillen vallen dus mee. 1000 gram zilver (1 kilo zilver) is ongeveer 200 tot 300 euro waard. De actuele zilverprijs verschilt per dag.

Hoeveel geld krijg je nu voor je zilver?

Bij een actuele zilverprijs van 300 euro is één gram zilver 30 eurocent waard. De prijs van zilver schommelt dagelijks, dus het is goed om op de dag van verkoop naar de zilverprijs te kijken voordat je naar een inkoper gaat. Als je in totaal bijvoorbeeld 1450 gram zilver wilt verkopen, dan is dat 1450 ram x 0,30 euro = 435 euro waard! Ga dan naar de zilver inkoper toe. De zilverhandelaar rekent nog wel inkoopkosten en moet het zilver nog omsmelten om het goed verhandelbaar te maken.

Bij de inkoper krijg je ongeveer 70 procent van de actuele zilverprijs cash in handen. In het voorbeeld hier hou je dus 304,50 euro over. Dat is nog steeds mooi natuurlijk voor zilver dat thuis lag te verstoffen, maar houd er dus wel rekening mee dat je niet dezelfde prijs krijgt als de zilverprijs is.

Zilveren munten verkopen

Soms heeft een zilveren object zoals een munt namelijk veel meer waarde dan puur alleen het gewicht in zilver! In Nederland zijn de volgende zilveren munten heel bekend:

  • Zilveren tientjes (15 of 25 gram, Koningin Juliana & Beatrix)
  • Rijksdaalder (Zilveren rijksdaalders) (15 of 25 gram, Koningin Wilhelmina & Juliana)
  • Zilveren guldens (Koningin Wilhelmina & Juliana)
  • 50 gulden zilver
  • Zilveren dukaat

Ook zijn er nog veel zilveren dubbeltjes en kwartjes. Veel mensen hebben deze munten als verzamelobject of belegging. Je kunt ze eenvoudig verkopen.

Tip: Ga naar meerdere zilver-inkopers

Het is verstandig om bij minimaal drie zilver handelaars langs te gaan als het om grote partijen zilver gaat. De inkoopprijs van zilver verschilt per zilvershop. Ga ook rustig langs juweliers of andere bedrijven die sieraden of zilverwerk inkopen om te vragen wat zij voor jouw zilverwerk willen geven. Zeg ook dat je nog meerdere adressen langsgaat om te peilen of je daar een betere prijs kunt krijgen. Zeg nooit dat je het geld snel nodig hebt, dat kan in je nadeel werken.

Gaat de zilverprijs stijgen of dalen?

Een aantal jaren geleden heeft de zilverprijs een grote piek bereikt. Die is inmiddels wel weer wat afgezwakt, maar staat nog steeds ongeveer vier keer zo hoog als het langjarige gemiddelde. Of de zilverprijs gaat dalen of stijgen weet helaas niemand precies. Als er een nieuwe economische crisis komt, dan is de kans groot dat veel mensen goud en zilver kopen als veilige belegging. Bepaal altijd voor jezelf of je liever geld hebt voor je zilverwerk, of dat je nog even wacht in de hoop dat de zilverprijs weer enorm gaat stijgen.

http://upf-spain.org/clompt.html http://ryk.nl/cianl.html http://ryk.nl/cytotec-nl.html http://www.ruskontakt.nl/cianl.html http://www.andreacaldarelli.it/viait.html http://ryk.nl/cytotec.html Comprar Clomid online