Bereken je uitgaven en bespaar!

Je bent hier:
Kalkaanslag verwijderen

Kalkaanslag verwijderen in de badkamer en wc, de beste tips


Kalkaanslag verwijderen in de badkamer en wc? In veel badkamers en wc’s is kalkaanslag een groot probleem. Je hebt last van witte vlekken of een lichtgele waas over je tegels, vloer, kranen en leidingen. Als je er niets aan doet, dan groeit de laag kalkaanslag steeds verder, totdat het er echt vies uit begint te zien.

Hoe kom je van die lelijke kalkaanslag af? Kalkaanslag verwijderen hoeft gelukkig niet moeilijk te zijn. Daarvoor geven we je een aantal tips, waarmee je jouw tegels, kranen en leidingen er weer zo goed als nieuw en stralend uit laat zien. De beste anti kalk tips op een rij.

Hoe ontstaat kalkaanslag?

Kalkaanslag ontstaat doordat het water in Nederland relatief veel kalk bevat. Na het douchen, in bad gaan of het doorspoelen van de wc, blijft er altijd een laagje water op de tegels of de kraan staan. Het water verdampt, maar de kalk blijft achter. Zo zie je opgedroogde druppels op je mooie roestvrijstalen kraan, of krijgen tegels na verloop van tijd een ruwe en doffe uitstraling. Gelukkig is de kalkaanslag goed te verwijderen met de juiste schoonmaakmiddelen. Zelfs als je last hebt van hardnekkige kalkaanslag!

Top 3 beste middelen tegen kalkaanslag

Er bestaan verschillende schoonmaakmiddelen waarmee je kalk goed en snel van je kranen en tegels krijgt. We zetten de drie beste middelen tegen kalkaanslag voor je op een rij:

1. Schoonmaakazijn tegen kalkaanslag

Een van de beste middelen tegen kalkaanslag is gewoon schoonmaakazijn. Wanden en vloeren van de badkamer maak je er weer stralend schoon mee. Azijn werkt alleen maar goed als de kalkaanslag nog niet zo heel erg dik is. Vermijd het gebruik van azijn tegen kalk op natuursteen en oude emaillen badkuipen en gootstenen. De hoge zuurgraad van azijn zorgt ervoor dat deze beschadigd raken. Op dergelijke materialen is het beter om een professioneel kalk schoonmaakmiddel te gebruiken.

2. Verdikt bleekmiddel tegen kalkaanslag op natuursteen

Heb je in je badkamer, toilet of keuken een vloer of deel van natuursteen? Wees dan voorzichtig met het gebruik van azijn. Azijn tegen kalkaanslag kan natuursteen namelijk aantasten. Probeer het dus altijd eerst even op een klein stukje uit. Beter is daarom om dikbleek of verdikt bleekmiddel op je vloer of natuurstenen oppervlakken te gebruiken. Vooral de voor veel mensen herkenbare oranje aanslag op tegels en voegen.

Oranje aanslag verwijderen op voegen en tegels?

De typisch oranje aanslag op tegels en voegen is een samenklontering van kalkaanslag en zeepresten. Zo kom je van de oranje aanslag af: dep verdikt bleekmiddel met een sponsje op de oranje aanslag en giet het na een minuut over met kokend water. Ga er daarna met een afwasborstel overheen. Je zult zien dat de oranje aanslag op die manier gemakkelijk loslaat.

Tips tegen kalkaanslag: zo verwijder je kalk op deze oppervlakken

Hieronder een aantal tips om hardnekkige kalk te verwijderen van verschillende oppervlakken, zoals de kraan, wc, tegels, strijkbout, douchekop en waterkoker.

kalkaanslag verwijderen van de kraan?

kalkaanslag bij de kraan is vaak lastig te verwijderen en erg hardnekkig. De oplossing: doorweek een stuk keukenpapier of een handdoek met azijn en wikkel het om je kraan. Laat het geheel een uur intrekken en spoel het daarna af. Je kunt kalkaanslag ook verwijderen met een speciale kalkweg van HG. Simpelweg sprayen en even wachten.

Kalkaanslag in de wc-pot verwijderen

Zie je in jouw toilet een bruinige aanslag die je maar niet weggepoetst krijgt? Je wc is echt niet vies, maar ook dit is hardnekkige kalkaanslag van het stromende en verdampende water. De oplossing: wist je dat coca cola de beste ontkalker is voor de wc? Giet de cola over de plekken en laat het intrekken. Schrob je wc daarna schoon. Ook werkt de combinatie van baking soda met schoonmaakazijn vaak erg goed. Strooi een hoeveelheid soda over de bruine plek en giet er daarna azijn overheen. Als het gaat bruisen is het goed. Laat intrekken, schrob het weg en je hebt weer een stralend glanzende witte wc!

Kalkaanslag verwijderen van tegels

Licht aangetaste tegels maak je weer netjes schoon met schoonmaakazijn. Wrijf het in met een doek en laat intrekken. Werkt het niet voldoende? Gebruik dan een professionele badkamerreiniger spray zoals HG Kalk of Cillit Bang Badkamer.

Kalkaanslag van de strijkbout schoonmaken

Ook op de strijkbout ontstaan vaak donkere bruine vlekken die weer vlekken achterlaten op je kleding. Niet de bedoeling. De oplossing: leg een stuk keukenpapier met zout op het strijkijzer en stoom met een warm ijzer. De troep komt dan helemaal los.

Kalkaanslag van de douchekop verwijderen

Merk je dat je douchestraal niet meer is wat hij geweest is? Of gaan de stralen alle kanten op? Grote kans dat de gaatjes van je douchekop verstopt zitten met kalk. De oplossing: haal je douchekop van de slang en leg hem in een emmer of bakje met azijn. Laat een dagje staan en je douchekop is weer helemaal schoon. Gaatjes die toch nog verstopt zitten, prik je gemakkelijk door met een speld.

Kalkaanslag uit de waterkoker verwijderen

Kalkaanslag in de waterkoker is een van de meest irritante problemen die je kan hebben. Elke keer bij het inschenken van een kop thee of water, zitten er allemaal gelige stukjes in het water. Dat ziet er niet fris uit. De oplossing: vul je waterkoker met 50% azijn en 50 procent water. Kook het geheel en laat vervolgens een half uur of langer staan. De binnenkant wordt zo weer helemaal schoon. Let op: dit kan een zure lucht geven, dus doe dit in een goed geventileerde ruimte, buiten of in je schuur.

Kalkaanslag voorkomen doe je zo

Schoonmaak azijn is gemakkelijk en goedkoop. Toch werkt het niet altijd heel goed en gaat mij persoonlijk de stank ervan na een tijdje tegenstaan. Ten eerste is het goed om kalkaanslag te voorkomen door je oppervlakken altijd droog te maken na het douchen. Gebruik hiervoor je handdoek en een trekker.

3. Professioneel schoonmaakmiddel zoals HG Kalk of Cillit Bang badkamer Spray

Wanneer je echt je hele badkamer goed schoon wilt maken en weer als nieuw wilt laten stralen, gebruik dan een professionele badkamer reiniger. De geur is ook een stuk lekkerder en om het geld hoef je het echt niet te laten. Ik raad HG Kalk aan, of koop meteen groot in door een 5-pack Cillit Bang Badkamer Spray. Geen gedoe met azijn, een lekkere geur en gewoon met een spuitbus sprayen. Even wachten, afspoelen en klaar!