Bereken je uitgaven en bespaar!

Je bent hier:
Stacaravan kopen

Stacaravan kopen waarop letten?


Wil je een stacaravan kopen als tweede woning en plek om heerlijk te ontspannen op een mooie plek in de natuur, of op een vakantiepark? Een stacaravan kopen is dan ideaal. Zoek je een stacaravan te koop? Toch is de koop van een stacaravan een beslissing waar je goed over na moet denken. Koop je bijvoorbeeld een nieuwe of tweedehands stacaravan? Eentje die al op een park staat? Wat zijn de parkregels als je een stacaravan wilt kopen?

Stacaravan kopen

Als je een stacaravan koopt, dan zijn er verschillende zaken waar je op moet letten. Het belangrijkste criterium waar je op moet letten is de kwaliteit. Vooral bij een tweedehands stacaravan heeft de caravan vaak jaren op een park gestaan en is het iemands tweede huisje of een vakantiehuisje geweest. Daardoor worden stacaravans nogal eens wat slechter onderhouden dan iemands eigen woning. Het is belangrijk dat je hier goed op let bij aankoop. Veel vakantieparken laten caravans op hun terrein keuren voor de verkoop. Als dat het geval is, dan heb je al een goed uitgangspunt van de kwaliteit. Laat bij twijfel ook en keuring uitvoeren door een onafhankelijke specialist.

Wat kost een goede tweedehands stacaravan?

Een goede tweedehands stacaravan is verkrijgbaar in een brede prijsrange. Het hangt ook veel af van de locatie waar de stacaravan staat. Gemiddeld heb je een stacaravan in redelijke staat gebruikt voor 10.000 tot 15.000 euro. Dat kan afhankelijk van de leeftijd van de caravan ook meer of minder zijn. Informeer ook zeker naar de kosten voor de staplek. Het ene park heeft meer faciliteiten dan het andere, bijvoorbeeld en zwembad, speeltuin en een kampeerwinkel of animatieteam voor de kinderen.

Wat kost een nieuwe stacaravan?

De prijs van een nieuwe stacaravan is helaas vrij hoog. Veel mensen die een nieuwe stacaravan kopen zien het daarom ook als een belegging. Je koopt dan de caravan, contant of soms met een lening of hypotheek. Je verhuurt hem dan zelf of via je vakantiepark aan mensen op de momenten dat jij de stacaravan niet gebruikt. Op die manier verdien je meestal de kosten van de stacaravan en het jaarlijkse stageld terug. Reken op een aanschafprijs van 30.000 tot 40.000 euro voor een goed geïsoleerde nieuwe stacaravan.

Heb je de stacaravan die je op het oog hebt in het echt gezien tijdens een bezichtiging? Bevalt hij? Bevalt de plek op het recreatiepark ook? Hoe is het park? Hoe zijn de faciliteiten en de service? Kun je wassen in de stacaravan of doe je dat in een algemene wasruimte? En ook niet onbelangrijk: hoeveel kosten betaal je voor gas, water en licht? Op veel recreatieparken kost dit aanzienlijk meer dan thuis.

Veel parken hebben een eigen gasnetwerk op propaan, waar je water mee warm kunt maken en doucht. Gas kan op een camping wel makkelijk het viervoudige kosten dan aardgas thuis. Iets om rekening mee te houden, want in de winter kunnen de verwarmingskosten op die manier hoog oplopen. Voor water en elektriciteit geldt vaak hetzelfde. Elektriciteit kost vaak twee keer zoveel en water tot wel vier keer zoveel.

Stacaravan te koop? Controleer altijd de aansluitingen in de winter

Als je de stacaravan een tijd niet gebruikt, dan is het heel belangrijk om het water af te sluiten en de leidingen leeg te laten lopen. Als er nog waterdruk op de leidingen staat en deze knapt door vorst, dan heb je veel waterschade én daarbij nog een stevige waterrekening ook. We spreken uit eigen ervaring! Bij aankoop is het belangrijk om te controleren of er geen lekkages zijn, zowel het dak als de water- en gasleidingen. Indien er een geiser aanwezig is, dan moet deze maximaal een jaar geleden gecontroleerd en schoongemaakt zijn voor een veilige werking.

Stacaravan gekocht?

Gefeliciteerd! Veel plezier met je nieuwe aankoop. Hopelijk ga je er een leuke tijd mee tegemoet. Door de tips bij aankoop van een stacaravan te gebruiken, is de kans op een miskoop heel klein. En wil je er in de toekomst weer vanaf? Lees dan onze tips over een stacaravan verkopen.