Bereken je uitgaven en bespaar!

Je bent hier:
Online boodschappen doen

Online boodschappen doen, alle voordelen en nadelen op een rij


Ooit gedacht dat jij je zou verdiepen in online boodschappen doen? Toen dit nog nieuw was, hadden veel mensen zo hun twijfels om online je supermarktartikelen te kopen. Tegenwoordig echter doen steeds meer mensen hun boodschappen online. En dat geldt niet alleen voor kleding of gereedschap, maar zelfs voor boodschappen uit de supermarkt: etenswaren. Etenswaren worden steeds vaker online besteld. Mensen hebben de voordelen ervan ontdekt, maar er zijn ook nadelen. We zetten beide voor je op een rijtje.

Is online boodschappen doen goedkoper?

Levert online boodschappen halen voor jou voldoende voordelen op, ondanks de verzendkosten die online shoppen vaak met zich meebrengen? Welke van onderstaande voordelen van boodschappen bestellen zijn ook in jouw situatie van toepassing? Probeer de voordelen in je eigen situatie te plaatsen en maak vervolgens je keuze voor online winkelen of naar de supermarkt in het dorp of de stad te rijden/te fietsen.

Voordelen van online boodschappen

 • Online bestellen bespaart je veel tijd.
 • Je bestelt alleen de producten die je nodig hebt. Je wordt niet verleid door koopjes aan de kassa of ergens anders in de winkel. Je koopt geen heerlijke taart, die je als het ware steeds dichterbij laat komen en roept “neem me mee”. Goedkoop boodschappen doen is dus een stuk gemakkelijker, doordat je niet in de verleiding komt.
 • Je kunt vanuit huis je bestelling plaatsen, je hoeft de deur niet uit. Erg prettig als je na een lange werkweek of werkdag thuis komt
 • Geen parkeerproblemen, soms lijkt het of iedereen tegelijkertijd boodschappen gaat doen
 • Vergeet het gesjouw met boodschappen, of een fietstas die toch wat te klein blijkt te zijn voor al je boodschappen
 • Geen lastige kinderen die steeds maar zeuren om snoep en ijs en je winkelwagentje vol gooien met producten die je eigenlijk helemaal niet wil kopen! Zo ben je duurder uit dan je van plan was als de kinderen mee gaan om boodschappen te doen
 • Online zijn producten bijna nooit uitverkocht
 • Je staat bij online boodschappen bestellen nooit voor een gesloten deur
 • Nooit meer in de rij bij de kassa

Nadelen van online supermarkten

Zoals gezegd zijn er naast voordelen ook nadelen als je online boodschappen doet, namelijk:

 • De boodschappen, die je online bestelt, zijn vaak wat duurder, omdat er bezorgkosten bijkomen. Logisch, want een medewerker van de supermarkt moet voor jou de boodschappen doen, de producten inpakken en vervolgens bezorgen.
 • Je moet thuis zijn als de bestelling wordt bezorgd. Daar is echter ook weer iets voor bedacht door sommige supermarkten, namelijk zelf je bestelling bij een zo genaamd pick-up-point ophalen of zelf een tijd opgeven dat de bestelling geleverd kan worden.
 • Er zijn budgetwinkels waar jij goedkoop je boodschappen kunt doen, maar waar je niet online kunt shoppen.
 • Je kiest niet zelf jouw producten. Zelf neem je waarschijnlijk een langere houdbaarheidsdatum. Vers fruit en groenten kun je niet van tevoren zien en je moet afwachten wat je krijgt. Een goede supermarkt zal er echter voor zorgen dat ze kwaliteit levert, zodat jij de volgende week weer een bestelling plaatst.

Online supermarkten en online boodschappen doen in Nederland

In Nederland kun je bij de volgende winkels online boodschappen bestellen: