Bereken je uitgaven en bespaar!

Je bent hier:
Vergeten uit te checken NS

Vergeten uit te checken bij NS of zwartrijden?


Ben je vergeten uit te checken bij de NS? Of ben je juist niet ingecheckt? Dan ben je aan het zwartrijden. Zwartrijden is bewust of onbewust zonder kaartje reizen met het openbaar vervoer. Je stapt bijvoorbeeld de trein in zonder te betalen, of je checkt niet in als je in de bus stapt.

Bij controle door een conducteur of controleur heb je dan geen geldig vervoersbewijs. Veel mensen kiezen er bewust voor om zwart te rijden, omdat de pakkans vrij laag lijkt. De boete voor zwartrijden betaal je dan gewoon, want alle andere keren dat je niet gepakt wordt voor zwartrijden bespaart veel geld. Maar is dit het risico wel waard?

Vergeten in te checken NS of bewust zwartrijden?

Omdat veel mensen bewust een afweging maken of de boete voor zwartrijden opweegt tegen het gratis reizen zonder een kaartje te kopen, zijn de boetes voor zwartrijden verhoogd naar €70 per keer. Als je niet, of te laat betaald komen daar nog €15 aan administratiekosten bij. De boete voor zwartrijden is overal gelijk. Dus zowel in de trein, de bus, de metro en de tram. Ook maakt het niet uit of je heel klein stukje reist of het hele land doorkruist. Zwartrijden kost bij controle gewoon €70. Hoe verder je reist, des te groter is de kans dat je gesnapt wordt.

Ook is het zo dat voor het inchecken en uitchecken bij de NS je tegenwoordig op veel stations door poortjes moet, die alleen openen op moment dat jij je ov-chipkaart ervoor houdt. Anders kom je het station gewoon niet in.

Meer controles op zwartrijden

Daarnaast is de kans dat je een conducteur tegenkomt veel groter geworden. De NS, maar ook busmaatschappijen controleren veel vaker op zwartrijden. De kans dat je een conducteur in de trein tegenkomt is ongeveer 40%, ook afhankelijk van het traject wat je aflegt. Het blijft een beetje een gok. Als je de pakkans van zwartrijden afweegt tegen het gratis reizen met het openbaar vervoer, blijkt dat zwartrijden duurder is dan steeds gewoon netjes een kaartje te kopen. En zo hoort het natuurlijk ook.

Want bovendien is zwartrijden niet netjes ten opzichte van de bedrijven die jou een dienst aanbieden. Jij kiest er zelf voor om Van A naar B te gaan en dan is het niet meer dan normaal dat je daar ook gewoon voor betaalt. Iemand die zwartrijdt kost een conducteur ook veel tijd. Tijd die ook besteed had te kunnen worden aan het helpen van andere reizigers. Koop daarom gewoon dat kaartje, ook al is de verleiding soms groot om zwart te rijden.

Per ongeluk zwartrijden?

Als je per ongeluk niet ingecheckt bent, dan zal de NS of een busmaatschappij meestal niet moeilijk doen. Geef netjes aan wat er gebeurd is en de conducteur zal begrip voor de situatie hebben. Zeker als je gewoon een abonnement hebt, dan zal je niet snel een boete om bekeuring voor zwartrijden krijgen. Dit heet ook wel een coulanceregeling.

Als je bent vergeten uit te checken betaal je juist eigenlijk te veel voor je reis. Dan kun je een aantal keren per jaar je geld terug vragen bij de NS.