Bereken je uitgaven en bespaar!

Je bent hier:
Zelf een tuin aanleggen

Zelf een tuin aanleggen om kosten te besparen


Wil je zelf een tuin aanleggen? Heb jij ook al lentekriebels? Wil je naar buiten, heerlijk de tuin in? Bij welke planten springen de knoppen al bijna open? Je hoeft geen groene vingers te hebben om zelf je tuin te onderhouden of zelf een tuin aan te leggen. Met enthousiasme en veel energie kom je ook tot een prima resultaat. Kennis over de tuin, de juiste grond in combinatie met de planten vind je online. In een leuk tuintijdschrift (geef jezelf een abonnement cadeau!) vind jij naast kennis veel inspiratie.

Zelf een tuin aanleggen: inspiratie voor je tuin

Ook de medewerkers in een tuincentrum kunnen je prima van dienst zijn met tips voor jouw tuin. In sommige tuincentra kun jij een monster van jouw tuingrond laten beoordelen. Erg handig, want dan weet je welke planten het goed zullen doen en welke minder. Ook met buren en/of familie, als jullie gezamenlijk de tuin als hobby hebben, kun je leuk contact hebben over de tuin. Je kunt planten en zaden uitwisselen. Zo krijg je goedkoop diverse planten en bloemen in je tuin. Ook gereedschap kun je samen gebruiken.

Breng gereedschap goed schoon gemaakt en geheel intact terug, anders zou het de laatste keer kunnen zijn dat je iets kunt lenen. Huren van gereedschap is ook een mogelijkheid. Je hoeft niet al het tuingereedschap zelf aan te schaffen. Dat geldt zeker voor gereedschap dat je slechts een of twee keer per jaar nodig hebt. Je bespaart door huren of lenen op aankoopkosten, je hebt minder opbergruimte nodig en je hoeft geen onderhoud aan het gereedschap te verrichten.

Zelf een tuin aanleggen, wat kost dat? Tips tuinaanleg

Als tuinieren je hobby is, dan zul je er niet zo’n moeite mee hebben om er geld aan uit te geven. Je hebt uiteindelijk het hele jaar en langer plezier van een mooie tuin. Toch zullen uitgaven voor je tuin niet op de eerste plaats staan, maar vaak de sluitpost zijn van je financiële middelen. Hoeveel geld heb je deze maand over? Daar kun je dan nog enkele planten voor kopen! Veel mensen denken dat ze in het voorjaar moeten beginnen met de aanleg van de tuin of het aanplanten van nieuwe struiken, heesters, bomen.

Enkele tips wanneer je zelf je tuin gaat aanleggen en wilt besparen op de kosten:

  • Heb je weleens naar het verschil in de prijzen gekeken van planten in het late najaar en in het voorjaar? Dan zul je weten dat je juist in de herfst je slag moet slaan, wat betreft bomen en planten, maar ook bloembakken en potten, kussens voor je tuinset of een hele nieuwe tuinset zijn laat in het jaar een stuk goedkoper. Je bent dus een stuk goedkoper uit als jij je tuinplannen voor het nieuwe seizoen kent en daar je planten voor uitkiest in de herfst.
  • Vraag cadeaubonnen als mensen niet weten wat ze voor je verjaardag moeten geven. Ook daarvan kun jij leuke spullen en planten voor de tuin kopen. Tuinaanleg hoeft echt niet duur te zijn als je het een beetje slim aanpakt. Het ruilen van planten en planten stekken, vermeerderen door planten te delen, te scheuren kost je helemaal niets.
  • Ook door te kiezen voor planten die hier thuis horen ben je minder duur uit dan dat je kiest voor exotische planten (wel erg mooi!), die ook nog eens meer kans geven op bevriezing.
  • Tip: reserveer (een deel van) je vakantiegeld voor je tuin! Een vakantie duurt maar even en een mooie tuin heb je voor het leven!