Bereken je uitgaven en bespaar!

Je bent hier:
Trampoline voor kleine tuin kopen

Trampoline voor een kleine tuin kopen, waar moet je op letten?


Met een trampoline in een kleine tuin doe je jouw kinderen een groot plezier. Een trampoline spreekt namelijk enorm tot de verbeelding en je kinderen zullen zich er uren op vermaken. Maar als je tuin klein is, dan is een trampoline best een groot object en beeldbepalend voor het uiterlijk van je tuin. Welke trampoline is het meest geschikt voor een kleine tuin? Waar moet je allemaal op letten als je er een wilt kopen?

Welke vorm trampoline in een kleine tuin?

De meeste trampolines die je op internet vindt, zijn rond van vorm. Voor een kleine tuin neemt een ronde trampoline relatief meer ruimte in, omdat tuinen vaak vierkant van vorm zijn. Voor een kleine tuinen raden we daarom een vierkante of rechthoekige trampoline aan, zo benut je de beschikbare ruimte in je tuin het beste.

Aan de andere kant is een ronde trampoline wel iets veiliger, omdat kinderen hierop gemakkelijker automatisch naar het midden terugspringen. Conclusie: heb je echt een heel kleine tuin, overweeg dan een vierkante of rechthoekige trampoline. Heb je toch iets meer ruimte kies dan voor een ronde trampoline.

Waarop letten bij het kopen van een trampoline

Een trampoline is een geweldig speeltoestel voor kinderen. Ook als volwassene is het erg leuk om je weer even kind te voelen. Let er wel altijd op dat je een stevige trampoline koopt. Het frame moet van stevig metaal zijn, het liefst gegalvaniseerd (voorzien van een weerbestendige laag). Daardoor is je nieuwe trampoline perfect geschikt om jarenlang buiten in de tuin te laten staan, zonder dat deze in kwaliteit achteruit gaat.

Zorg er ook voor dat de veren bedekt zijn door een zachte laag, of een compleet randkussen. Randkussens zijn vaak apart verkrijgbaar of worden meegeleverd met je nieuwe trampoline. Een zacht kussen zwarte voor dat je altijd veilig en zachte terecht komt als je per ongeluk van de trampoline valt of springt.

Veren trampoline randkussen

Een net om de trampoline heen of niet?

Een trampoline met een net maakt alles nog veel veiliger. Bij een misstap Kom je zo niet naast de trampoline terecht of zelfs hard op de grond terecht. Veel trampolines kun je standaard met net kopen. Ook kun je later een los net kopen. Een net is vooral geschikt voor trampolines die niet ingegraven zijn. Een niet ingegraven trampoline staat namelijk vaak tot wel een meter boven de grond, waardoor de klap extra hard aankomt.

Trampoline in een kleine tuin, ingraven of niet?

Dat brengt ons naar de volgende vraag: moet je een trampoline ingraven, of zet je hem gewoon op poten in de tuin? Er zijn veel redenen waarom je een trampoline zou ingraven, of juist bovengronds op poten zou zetten. Vraag jezelf eerst af hoe vaak de trampoline gebruikt gaat worden? Niet zo vaak en allees als het lekker weer is? Dan is een trampoline op poten misschien een betere optie. Deze ruim je na gebruik namelijk relatief snel op. En in de winter heb je geen groot gat in de grond in je tuin. Een trampoline op poten staat wel wat hoger van de grond. Kijk daarom naar de ondergrond van je tuin. Heb je op de plek van de trampoline stenen, of gras? Als je stenen hebt, dan is een net om de trampoline heen echt noodzaak om ongelukken te voorkomen.

Een trampoline ingraven biedt veel voordelen én is veiliger. Kinderen hoeven namelijk niet op de trampoline te klimmen, maar stappen er heel gemakkelijk op. Dat is heel veilig. Je trampoline wordt ook echt onderdeel van je tuin, hij valt minder op dan een losstaande trampoline op poten, die al snel een meter boven de grond in het zicht staat. Zeker als er ook een net omheen zit.

Welk formaat trampoline in een kleine tuin?

Denk eraan dat een trampoline ongeveer anderhalve meter ruimte om de randen moet hebben om te kunnen vallen. Zet een trampoline dus niet direct tegen de schutting of een muur. Voor een kleine tuin tot 25 vierkante meter, zijn trampolines met een diameter van 150 tot 250 centimeter heel geschikt. Op een trampoline met een diameter van 2,5 meter hebben jonge kinderen heel veel plezier, ook in een kleine tuin.

Is je tuin wat groter? Dan heb je heel veel speelruimte voor je kinderen. Er blijft nog genoeg ruimte over voor gras, een terras en een schuurtje. Als je een middelgrote tuin hebt, kies dan voor een trampoline met een diameter vanaf 250 tot 350 centimeter. Bekijk deze Ronde trampoline met 244 cm diameter maar eens. Het voordeel van een grotere trampoline is namelijk dat deze lekkerder veert en je er hoger op springt. Ook is het leuker en makkelijker om er met meerdere kinderen tegelijkertijd op te springen.

En heb je het geluk van een grote tuin? Dan is elk formaat trampoline geschikt. Neem gerust een ronde trampoline met een diameter van bijna 4 meter, of een rechthoekige trampoline met een professionele uitstraling. Ideaal voor turnen en mooie salto’s! Tip: wist je trouwens dat je onkruid in de tuin kunt bestrijden met strooizout?

Kleine trampoline of toch wat groter? Voorkom een te kleine trampoline

Tip: een kleine trampoline is al leuk, maar voor een goede vering en lekker springen is een grotere diameter voor veel kinderen echt leuker. Heb je een kleine tuin? Probeer dan toch om een zo groot mogelijke diameter te kiezen. Het verschil tussen een kleine trampoline met een diameter van 100 centimeter en een grotere trampoline is al enorm.

Tabel formaat trampoline voor een kleine tuin

Koop je beter een kleine trampoline, of juist een grotere trampoline? In de tabel hieronder zie je welke maat trampoline het meest geschikt is voor jouw formaat tuin.

Vierkante meters tuin Ronde trampoline Rechthoekig (l x b)
Kleine tuin (<25m2) 100 – 250 cm 200 x 150 cm
Middelgrote tuin (25-50m2) 250 – 330 cm 200 x 300 cm
Grote tuin (>50m2) 350 – 600 cm 250 x 430 cm

Trampoline voor kleine tuin kopen

Een trampoline hoeft niet duur te zijn en is voor kinderen die in de tuin spelen het uitieme buitenspeelgoed. Bekijk de onderstaande trampolines maar eens. Voor een kleine tuin en het echte ’trampolinegevoel’ raden we een diameter van minimaal 180 cm aan.