Bereken je uitgaven en bespaar!

Je bent hier:
Uitgaven student verlagen

Uitgaven als student verlagen, hoe?


Wil je jouw uitgaven als student verlagen? Student zijn is natuurlijk een geweldige tijd. Uitgaan, vrienden, veel vrije tijd en vergeleken met de rest van de maatschappij weinig zorgen. Toch hebben studenten ook een minpunt; de uitgaven. De vrije tijd, het vele uitgaan en de schoolkosten tellen snel op. Een student heeft al snel te weinig geld om de maand door te komen. Hoe komt dit en hoe kun je dit veranderen? In dit artikel gaan we in op enkele punten waar je als student op kan besparen.

Uitgaven als student verlagen? Kijk waar je kosten vandaan komen

Om een goed beeld te schetsen, moet je eerst al je uitgaven in beeld brengen. Ga voor jezelf eens na wat jij uitgeeft per maand. Begin met je vaste lasten. Hoeveel huur betaal je precies? Betaal je je school in termijnen of in één keer? Vervolgens ga je je vaste lasten wat eten en drinken opschrijven. Uit onderzoek blijkt dat studenten de meeste uitgaven doen tijdens het vele feesten. Niet zo gek natuurlijk, als student krijg je in de meeste steden veel korting in de kroegen. Studenten vinden het vaak moeilijk, maar juist hun kunnen veel geld besparen. Veel van het geld dat zij uitgeven, wordt uitgegeven aan spullen die niet nodig zijn. Denk hierbij aan het colaatje in de kantine of het al bekende “o, dat betaal ik wel!”.

Waar moet ik als student starten met besparen?

Een student heeft een druk leven. Naast dat een HBO student erg veel en erg lang les heeft, heeft de student ook nog een bijbaan nodig om alles te betalen. Naast dit alles moeten de sociale contacten ook worden onderhouden. Het is dan ook vaak lastig om er even voor te gaan zitten. Om te weten waar je moet besparen moet je eerst duidelijk in beeld brengen wat er binnen komt en wat er uit gaat, en dan vooral waar het aan uitgegeven wordt.

Besparen op kosten voor uit eten gaan

Na het uitgaan gaan veel studenten nog even snel naar de pizzeria of de patatzaak. Dit kost je al snel tussen de €5,00 en €10,00 op zo’n avondje. Spreek in het vervolg met je groepje af om in het studentenhuis de frituurpan nog even aan te zetten aan het einde van de avond. Dit is een stuk goedkoper! Koop een zak patat en een pak frikandellen, kost je totaal nog geen €4,00 en kan je meerdere dagen mee doen. Deel de kosten eerlijk en je bespaart zomaar weer een tientje tot twintig euro per week.

Vergeet die status

Wat we ook veel merken, is dat studenten status hechten aan merken. Zo is het bijvoorbeeld zo dat veel studenten alleen maar coca cola drinken, omdat dit het duurdere merk is. Als je al weinig geld hebt, is dit natuurlijk de grootste onzin. Bespaar hierop door in plaats van €7,00 te betalen voor 6 liter coca cola, eens naar de Lidl te gaan en 12(!) liter cola te halen voor nog geen €6,00 (inclusief statiegeld). Ook is het natuurlijk zo dat al die flessen die je telkens weggooit wel statiegeld bevatten. Spaar die flessen op en breng ze eens in de maand weg, net als je met je kratjes bier doet! Dit kan een aardige duit zijn voor je. Ook is het natuurlijk zo dat als je eens bij je ouders gaat eten, je zelf niet hoeft te betalen. Het klinkt misschien als een kleine besparing voor velen, maar voor een student kan dit het verschil zijn in een maand.

Besparen op uitgaan

Het grootste punt waar je jouw uitgaven als student verlagen kunt, is het uitgaan. Het is niet altijd nodig om je in de kroeg helemaal klem te zuipen. Het is ook super gezellig om eens een avondje met z’n allen te gaan zitten op de bank. Een krat bier haal je al voor €10,00, dat zijn in de kroeg 4 biertjes. Voordrinken is dus sowieso al een goed idee, als je al van het drinken bent. Het scheelt gewoon enorm veel geld. In de meeste grote steden kun je als student gratis de kroegen binnen komen. Vaak krijg je zelfs het eerste drankje gratis. Het is dus ook leuk om de binnenstad door te lopen als je wat eerder naar de stad gaat, je kunt dan vaak voor weinig geld veel drinken doordat je zoveel gratis bonnen krijgt. Deze bonnen zijn later op de avond niet meer beschikbaar, dan zitten de kroegen natuurlijk alweer vol.

Besparen als student door voor de hele maand te kopen

Wat mijzelf veel helpt, is om aan het begin van de maand alle essentiële dingen vast te kopen. Plan vooruit en zorg ervoor dat je alles hebt wat je écht nodig hebt. Door dit te doen weet je exact wat je over houdt en uit kunt geven. Deel dit vervolgens door dagen of weken. Probeer zelfs een tientje apart te leggen, voor als het een keer tegen zit. Zelf leg ik al het statiegeld apart. Dit is geld wat je niet mist als het er niet is, en zorgt toch voor een kleine buffer als het ooit niet zo goed gaat. Op deze manier zijn er natuurlijk nog honderden producten waar je op kunt besparen. Denk goed na en kijk naar wat er echt nodig is. Maak duidelijke afspraken met jezelf. Kan je niet met geld omgaan? Geef je altijd alles direct uit? Misschien is het dan een goed idee om jouw ouders om hulp te vragen.

Rookgedrag als student

Als je rookt, is het verstandig om hier te beginnen met besparen. Dit is namelijk heel erg makkelijk. De meeste studenten zijn lui. Ze kopen dus pakjes sigaretten, terwijl dit de duurste variant is. Om te besparen kun je het beste blikken shag kopen, samen met filters. Een pakje sigaretten met 20 sigaretten, kost al snel tussen de €6,00 en €7,00. Een pot shag, waar je zo’n 280 sigaretten uit draait, kost je zo’n €25,00. De filters kosten je vervolgens tussen de €1,00 en €2,00. Het kost wat meer energie, maar het levert je erg veel geld op. Als je al gebruik maakt van het bovenstaande, kun je alsnog besparen. Haal bijvoorbeeld je filters bij de ALDI. Dit scheelt je al snel €0,50 per pak filters. Een kleine besparing, maar alles telt.

Ook is het natuurlijk erg makkelijk om meer te gaan roken als het goedkoper is. Wil je deze uitgaven als student verlagen? Stel dan voor jezelf een limiet. Spreek met jezelf af dat je bijvoorbeeld(!) 20 sigaretten per dag rookt. Zo doe je al snel twee weken met je pot shag. Ervan uitgaande van 25 euro voor je shag en 2 euro voor je filters, kostte dit je 27 euro voor twee weken. Als je dit in pakjes sigaretten had moeten doen, á 6 euro per pakje, kostte dit je 84 euro voor twee weken. Een flinke besparing als je het mij vraagt! Maar de beste tip: stoppen met roken is natuurlijk het goedkoopst en gezonder!

Besparen op de telefoonkosten

De telefoon is onder studenten een onmisbaar onderdeel van het leven. Toch is de smartphone elke maand wel vaak een behoorlijke kostenpost. Bekijk eens of je met een sim-only abonnement elke maand veel geld kunt besparen?