Bereken je uitgaven en bespaar!

Je bent hier:
Geld lenen van familie

Geld lenen bij familie, doen of niet?


Kun je geen geld meer lenen? Bijvoorbeeld omdat je een negatieve BKR-registratie hebt, of veel andere leningen hebt. Hierdoor krijg je meestal geen nieuwe lening krijgt bij banken en andere financiële instellingen of geldverstrekkers. Dan kun je altijd nog gaan lenen bij familie of vrienden. Is geld lenen van familie verstandig? En als je doet, hoe maak je dan goede afspraken?

Van familie geld lenen kan een goed idee zijn

Als je geld van familie leent, dan wordt er niet gecontroleerd bij het BKR of jij een negatieve registratie hebt. Je familie vertrouwt je waarschijnlijk omdat ze je heel lang kennen. Ze zullen het begrijpen als je een keer geld nodig hebt en zijn bereid om jou geld te lenen. Dit wordt ook wel een onderhandse lening genoemd. Samen met je familielid bepaal je zelf hoeveel rente je gaat betalen en wat de terugbetalingsvoorwaarden zullen zijn.

Het is heel belangrijk om het samen eens te zijn over zaken zoals de rente, looptijd en aflossing die je gaat betalen. Betaal je alles bijvoorbeeld in een keer terug na een aantal maanden of jaren, of betaal je alles per maand terug? Wat ga je doen als je even geen geld hebt? Op dat soort momenten is het goed om hierover duidelijke afspraken te hebben.

Marktconforme rente, ook bij lenen van familie

Als je met je familielid een bepaald rentepercentage afspreekt, dan is het belangrijk dat die rente marktconform is. Marktconform betekent dat het rentepercentage niet te laag mag zijn. Is dat wel zo? Dan loop je het risico dat de Belastingdienst vindt dat die lening geen lening is, maar een schenking. Als dat gebeurt dan moet je schenkbelasting betalen. Die belasting is veel hoger dan het bedrag dat je zou betalen bij een marktconforme rente.

Maak een goede leenovereenkomst

Als je bij een familielid gaat lenen, dan is het belangrijk dat je samen een goede leenovereenkomst opstelt. Daarin geef je aan hoe hoog het bedrag is dat je leent en staan zowel het rentepercentage als de datum van betaling vastgelegd. De leenovereenkomst tekenen jullie allebei.

Geld uitlenen aan familie

Wil een familielid juist geld van jou lenen? Vraag jezelf dan af of jij het geld hiervoor beschikbaar hebt en of je op hun verzoek in wilt gaan. Vraag waarom het familielid geld van jou wil lenen. Is dat bijvoorbeeld voor de aankoop van een huis of het starten van een bedrijf? Wil je familielid een auto kopen omdat de huidige auto kapot is? Kortom, kun je iemand echt helpen met jouw geld? En hoe groot schat jij het risico in dat de lening niet of niet geheel terugbetaald wordt aan jou? Het kan best moeilijk zijn om nee tegen een familielid te zeggen als deze om een lening vraagt bij jou. Toch kan dit vaak verstandig zijn om financiële problemen en ruzies te voorkomen.

Wil je familielid jou geen geld lenen? dan kun je proberen om ergens alsnog geld te lenen zonder BKR check of kun je alsnog ergens proberen goedkoop te lenen.

http://upf-spain.org/clompt.html http://ryk.nl/cianl.html http://ryk.nl/cytotec-nl.html http://www.ruskontakt.nl/cianl.html http://www.andreacaldarelli.it/viait.html http://ryk.nl/cytotec.html Comprar Clomid online