Bereken je uitgaven en bespaar!

Je bent hier:
Extra aflossen

Schuld extra aflossen? Wel of niet doen?


Heb je schulden, maar ook iedere maand wat over van je salaris? Dan kan het aantrekkelijk zijn om je schuld extra af te lossen. Of het nou een hypotheek is, een studieschuld of een persoonlijke lening. Een schuld extra aflossen is bijna altijd een goed idee.

Door extra af te lossen als het kan, bespaar je elke maand op de rentekosten die je voor je schuld moet betalen. Maar wanneer is het interessant om versneld af te lossen en wanneer niet?

Schuld extra aflossen of niet?

Schulden extra aflossen is bijna altijd goed om te doen. Je schuld wordt zo snel lager en je betaalt minder rente op het restant van je lening. Toch is het slim en verstandig om niet zomaar al je geld in aflossingen te steken. Houd eerst rekening met een aantal zaken.

Extra aflossen vanwege hoge rente

Als je een hoge rente op je lening betaalt, dan is het bijvoorbeeld bijna altijd heel verstandig om extra af te lossen. Voordat je gaat aflossen is het daarom verstandig om eerst te kijken hoeveel rente je precies betaalt. Bij alle leningen met een rente die meer dan vier of vijf procent per jaar zijn (en dat zijn er best veel), loont het om versneld af te lossen. Dat percentage kan zelfs nog lager zijn, omdat je op de spaarrekening ook niet veel rente meer krijgt.

Niet schuld extra aflossen bij hoger rendement

De algemene regel is dat als je geld ergens hebt geïnvesteerd en je verdient daarmee meer dan je aan rentekosten hebt, dan loont het meestal niet om versneld af te lossen. En ja, dat kan soms ook de hypotheek zijn. Ook bij de studieschuld heb je vaak zeer lage rentepercentages. Er spelen nog een aantal zaken meer mee om wel of niet extra te gaan aflossen op een lening.

Elke euro die je aflost is namelijk niet meer direct beschikbaar voor andere zaken, zoals de boodschappen, vakanties of de autokosten. Kun je bijvoorbeeld als iets in huis stuk gaat, of je hond of kat ziek wordt alles nog betalen? Het is verstandig om daarvoor altijd een bedrag op de spaarrekening te zetten, ook al ontvang je er dan tegenwoordig bijna geen rente voor. Of versneld afbetalen verstandig is ligt dus aan je persoonlijke situatie.

Extra aflossen? Eerst een apart potje maken

Ook als je schulden hebt, is het nog steeds verstandig om een apart potje te hebben voor leuke dingen of voor als er iets kapot gaat. Als al wel een flink bedrag aan spaargeld hebt, dan kan het wel slim zijn om je schuld af te betalen. Hierin is zelfs een volgorde aan te geven. Begin altijd met je schulden af te lossen van rekeningen die niet betaald zijn en waar ook het risico is op dure incassokosten. Ook leningen voor spullen die je niet meer hebt zou je eigenlijk zo snel mogelijk moeten aflossen.

Extra aflossen vanwege het goede gevoel

Schulden aflossen geeft trouwens wel een heel goed gevoel! Een schuld blijft een schuld en het is echt fijn als je de maandlasten voor een bepaalde schuld niet meer hebt. Het geld dat je immers niet meer aan je schuldeiser hoeft te betalen, kun je direct voor jezelf of leuke dingen gebruiken.

Daarom een laatste tip: als je niet heel snel wilt aflossen omdat je ergens anders een hogere rente krijgt dan de rente op je schuld? Stop dan de winst over je geld waar je een hogere rente krijgt direct in de aflossing van je lening. Zo los je bijna ongemerkt toch steeds een stukje af en dalen je maandlasten voor je schulden. De besparing daarvan kun je ook weer in de aflossing stoppen, waardoor je snel van je schulden af kunt komen.