Bezwaar maken tegen een bekeuring? Heb je een bekeuring gekregen? Vervelend! Gelukkig is het altijd zinvol om een bezwaar tegen de bekeuring te maken. Heb je een verkeersboete voor te hard rijden, een parkeerboete of een bekeuring voor mobiel bellen gekregen? Dan lees je hier hoe je succesvol bezwaar tegen bekeuring maakt.
Bezwaar maken tegen een bekeuring
Hoe maak je bezwaar tegen een verkeersboete? Bezwaar maken tegen een bekeuring is een veelgestelde vraag. De bekeuringen voor verkeersovertredingen zijn de laatste jaren namelijk flink verhoogd. Je betaalt al snel honderden euro’s of meer voor een bekeuring en dat gaat je niet in de koude kleren zitten. Als je kunt bewijzen dat er een vergissing is gemaakt, dan heeft bezwaar maken altijd zin. Ook kun je proberen om te zeggen dat de meetapparatuur niet correct was afgesteld, waardoor de bekeuring ingetrokken moet worden. Dat is altijd het proberen waard, zodat je de bekeuring niet hoeft te betalen.
Bekeuringen wet Mulder
Ongeveer 13 procent van de mensen die bezwaar maken tegen een bekeuring krijgen gelijk en hoeven de bekeuring niet te betalen? Zelfs de mensen die naar de kantonrechter gaan omdat ze in eerste instantie de bekeuring wel moesten betalen, maken daar heel vaak succesvol bezwaar tegen de opgelegde boete. Maar liefst 25 procent van deze mensen hoefde de bekeuring alsnog niet te betalen. Het loont dus de moeite om tegen een bekeuring in beroep te gaan. Als je bezwaar maakt tegen een bekeuring hoef je deze trouwens nog niet te betalen. Het gaat dan om bekeuringen die onder de wet Mulder vallen. Dat zijn bekeuringen die administratief afgehandeld worden en waarvoor je niet naar de officier van justitie hoeft. Als je bekeuring hebt gekregen dan herken je een wet Mulder bekeuring aan een grote letter M op de brief van het CJIB (Centraal Justitieel Incasso Bureau).
Maak binnen zes weken bezwaar
Je moet binnen zes weken na de datum die op de bekeuring vermeld staat bezwaar maken. In je bezwaarschrift zeg je waarom je het niet eens met met de bekeuring. Het CJIB noemt dit ‘de beschikking’, maar dat is een ander woord voor de bekeuring. Als je bewijs hebt, zoals foto’s, een getuigenverklaring of iets anders? Stuur dit dan zeker mee. Soms is het zinvol om bij Rijkswaterstaat gegevens over het verkeer op te vragen, deze kunnen van belang zijn om jouw verhaal te ondersteunen. Ook als je kentekenplaten zijn gestolen, of als je auto verkocht was voordat jij de bekeuring kreeg kan de bekeuring worden ingetrokken.
Een ander goed argument is een noodsituatie, bijvoorbeeld als je met spoed naar het ziekenhuis moest of een andere dringende reden had. Wil je de bekeuring niet betalen? Maak dan altijd bezwaar tegen de verkeersboete. Een goede voorbeeldbrief bezwaar tegen bekeuring vind je op voorbeeldbriefje.nl
Foto opvragen van verkeersovertreding?
Ben je benieuwd naar de foto van jouw bekeuring? Deze wordt helaas in Nederland niet standaard meegestuurd met een verkeersboete. Je kunt de foto van je overtreding wel bestellen op mijnpolitie.nl.
Hoe hoog is mijn boete?
Heb je een bekeuring gekregen voor te snel rijden, een parkeerboete, inhalen over een dubbele doorgetrokken streep, bumperkleven, een bekeuring voor mobiel bellen gehad, ben je door rood gereden of heb je een andere bekeuring gehad? De boetes zijn de laatste jaren behoorlijk verhoogd. Wil je weten hoe hoog het boetebedrag is of wil je controleren of het boetebedrag klopt? Dan vind je in de Snelheidsovertredingen Boetebase van het openbaar ministerie hoe hoog de boete daarvoor is.