Bereken je uitgaven en bespaar!

Je bent hier:
Minimaliseren minder spullen

Minimaliseren: minder spullen, meer rust en geld


De laatste tijd hoor je veel over minimaliseren. Minimaliseren betekent eigenlijk gewoon minder spullen hebben: wegdoen wat je niet meer gebruikt, of waar je geen waarde meer aan hecht. Heb jij ook een zolder vol met spullen? Of een woonkamer die veel te vol staat? Ladekastjes die uitpuilen met allemaal kleine hebbedingetjes die je echt niet meer gebruikt? Of misschien wel een schuur vol met spullen.

Onbewust kosten al deze spullen je veel geld, maar ook energie. Ten eerste omdat je het ooit gekocht hebt, terwijl het helemaal niet nodig was en ten tweede, omdat het eigenlijk zorgt voor ballast in je hoofd. Veel spullen moet je ook allemaal schoonmaken. Dat kost je veel tijd. Tijd waarin je ook andere dingen had kunnen doen die bijvoorbeeld geld opleveren.

Minimaliseren geeft rust en meer geld

Vaak is minimaliseren een gevolg van besparen. Als je namelijk goed wilt besparen, dan moet je eigenlijk gewoon minder kopen. Ieder ding wat in je huis staat, heeft je ooit geld gekost. Als je daar bewust over gaat nadenken, dan zie je pas hoeveel onzin je eigenlijk verzamelt. En dat is eigenlijk zonde. Hoe zou het leven zijn als je jezelf omringd met spullen waar je echt wat aan hebt of waar je levensvreugde uithaalt? Dat is de kern van minimalisme. Dat betekent niet automatisch dat je het goedkoopste van het goedkoopste hoeft te kopen, maar wel dat je de spullen koopt die juist goed zijn, lang meegaan en jou een goed gevoel geven.

Zorg voor meer overzicht

Als je veel spullen hebt, is het heel eenvoudig om het overzicht te verliezen. Vaak kun je een bepaald iets niet eens meer terug vinden. Waar ligt die schaar ook alweer? Toch hebben veel mensen moeite om dingen weg te doen. Het weggooien van spullen is toch een beetje een soort afscheid nemen. Zeker als het gaat om sentimentele dingen zoals knutselwerkjes van kinderen, kaartjes die je ooit ontvangen hebt of boeken en cd’s. Een voordeel van de huidige tijd is wel dat je bijna alles kan digitaliseren.

Digitaliseer!

Dit is meteen de oplossing: ga bijvoorbeeld e-books lezen, scan al je foto’s in en maak foto’s van knutselwerkjes en andere dingen die sentimentele waarde voor je hebben. Dan kun je het met een gerust hart weggooien. Een foto van het object geeft je ook het sentimentele gevoel. Ook je administratie kun je volledig digitaliseren. Dat mag gewoon van de Belastingdienst. Als je dit allemaal doet, dan zul je merken dat je al ineens veel meer ruimte hebt en zelfs misschien wel een hele kamer vrij kunt maken. Kijk hier hoe je papieren kunt ordenen.

Minimaliseren is verslavend!

Hoewel minimaliseren in het begin misschien lastig is, zal je merken dat het bijna een soort verslavende werking heeft. Het voelt goed om minder spullen te hebben. Je huis wordt overzichtelijker en je vindt snel je spullen terug. Een ander voordeel is dat je ook zult merken dat je minder geneigd bent om nieuwe spullen te kopen. Je gaat meer nadenken over wat je nodig hebt en of het een product is wat ook echt bij je past.

Voordelen van minimaliseren:

  • Je gebruikt wat je al hebt
  • Veel beter overzicht
  • Je bespaart veel geld
  • Datgene wat je koopt is van goede kwaliteit
  • Je bespaart veel tijd om dat je minder hoeft te zoeken
  • Je koopt minder dubbel