Bereken je uitgaven en bespaar!

Je bent hier:
Bijstand aanvragen

Bijstand aanvragen? Bijstandsuitkering regelen


Bijstand aanvragen? Als je geen inkomen of onvoldoende geld hebt om van te leven, dan kun je een bijstandsuitkering aanvragen. Dat geldt alleen als je ook geen groot vermogen achter de hand hebt en geen recht hebt op een andere uitkering, zoals een ww-uitkering. De aanvraag voor een bijstandsuitkering (bijstand aanvragen) doe je bij je eigen gemeente. De gemeente beoordeelt vervolgens of je daadwerkelijk recht hebt op een uitkering.

Bijstand aanvragen eisen

Wat zijn de eisen voor de bijstand? Om een bijstandsuitkering te kunnen aanvragen, zijn er wel enkele belangrijke voorwaarden. Je hebt recht op bijstand als je:

  • Rechtmatig in Nederland woont
  • 18 jaar of ouder bent
  • Niet genoeg inkomen of eigen vermogen hebt om in je levensonderhoud te voorzien
  • Je geen recht hebt op een andere uitkering
  • Niet in de gevangenis zit of in een huis van bewaring
  • Meedoet aan activiteiten om betaald werk te vinden
  • Basiskennis van de Nederlandse taal heeft of hier in ieder geval moeite voor doet
  • Niet te veel vermogen hebt

Heb je wel spaargeld of een eigen huis? Dan vindt de gemeente dat je hiermee in je eigen levensonderhoud kunt voorzien. Je hebt dus geen recht op bijstand tot je dat geld hebt opgemaakt (dat wordt ook wel ‘je eigen huis opeten’ genoemd). Wat is het maximale vermogen voor de bijstand?

Als je samenwoont mag je samen maximaal €12.040 hebben en als alleenstaande €6.020. Als je een alleenstaande moeder of vader bent, dan geldt het bedrag voor alleenstaande ouder van €12.040

Bijstand aanvragen (bijstandsuitkering)

Wil je een uitkering of bijstand aanvragen? Dan is het goed om te weten dat de manier waarop je bijstand aanvraagt per gemeente verschilt. Er bestaan twee verschillende manieren. Je doet het online via de bekende site werk.nl, of rechtstreeks bij de gemeente (online of aan het loket). Bij de meeste gemeenten en op werk.nl kun je inloggen met je DigiD en dan direct de bijstandsuitkering aanvragen.

Inspanningsperiode voor bijstand

Na de digitale aanvraag krijg je een aantal opdrachten, die je binnen een aantal weken moet afronden. Dit geldt als inspanningsperiode. De eerste weken zijn gericht op het vinden van een studie of betaald werk. Ook kan er gewerkt worden aan persoonlijke problemen, die mogelijk de basis vormen van het geen werk kunnen vinden. Er kunnen ook afspraken worden gemaakt met andere instanties. Soms is het noodzakelijk dat je persoonlijk bij het gemeentehuis langskomt.

Hoe hoog is de bijstandsuitkering?

Het basisbedrag voor een bijstandsuitkering is het wettelijk minimumloon. De daadwerkelijke hoogte van de bijstand hangt af van verschillende zaken en je persoonlijke omstandigheden. Ook krijg je vakantiegeld over je bijstand. Elke maand wordt hiervoor een bedrag gereserveerd.

http://upf-spain.org/clompt.html http://ryk.nl/cianl.html http://ryk.nl/cytotec-nl.html http://www.ruskontakt.nl/cianl.html http://www.andreacaldarelli.it/viait.html http://ryk.nl/cytotec.html Comprar Clomid online