Bereken je uitgaven en bespaar!

Je bent hier:
Auto of vliegtuig goedkoper

Met de auto of vliegtuig op vakantie: wat is goedkoper?


Ga je binnenkort met de auto of vliegtuig op vakantie? Wat is goedkoper? In dat geval kan het verstandig zijn om vooraf je verwachte uitgaven te berekenen. Zo kun je een inschatting maken van de kosten voor een autovakantie naar Frankrijk, een vliegvakantie naar Spanje, enzovoorts. Op basis van deze verwachtingen kun je vervolgens voor een van beide soorten vakanties kiezen. In dit artikel belichten we verschillende aspecten, waarmee je rekening dient te houden bij het berekenen van de kosten voor een auto- of vliegvakantie. Zeker bij een vliegvakantie geldt dat des te eerder je de vakantie boekt, des te goedkoper dit ook wordt.

Kosten van een autovakantie berekenen

Wanneer je de kosten voor een vakantie met de auto berekent zijn er meer kosten dan alleen de benzinekosten. Denk aan kosten voor het gebruik van het wegennet, tunnels en bruggen. Ook leg je met de auto minder snel een grote afstand af, dus als je naar Spanje of Italië gaat, dan is soms een extra overnachting noodzakelijk. Met de auto geniet je tijdens de vakantie wel van veel vrijheid, maar dit betekent ook dat je tegen extra kosten zal lopen. Bij een vliegvakantie ben je bijvoorbeeld sneller geneigd om voor een supermarkt of restaurant op loopafstand te kiezen. Daarbij betaal je in verschillende landen tol voor het gebruik van de wegen. Soms gebeurt dit onderweg, in andere gevallen koop je vooraf een vignet.

Een derde kostenpost om rekening mee te houden, is de slijtage aan je auto of de extra kosten per gereden kilometer als je een private-leaseauto hebt. Tip: bekijk onze tips voor goedkoper autorijden.

Bereken de kosten voor een vliegvakantie

De voornaamste kosten voor een vliegvakantie zitten in die van het vliegticket. Zoals eerder aangegeven werd, profiteer je van lagere prijzen als je al vroeg in het jaar vliegtickets boekt. Naast de kosten voor het vliegticket, ben je ook kosten kwijt aan het vervoer van en naar het vliegveld. Denk aan de kosten voor een taxi, de kosten voor het gebruik van het openbaar vervoer, de kosten voor een parkeerplek op Schiphol, enzovoorts.

Tip: parkeeraanbieders Schiphol vergelijken doe je eenvoudig online! Zo profiteer je van een zo goedkoop mogelijke parkeerplaats bij de luchthaven.