Bereken je uitgaven en bespaar!

Je bent hier:
Huis kopen of huren

Woonlasten huis kopen of huis huren?


Een huis huren of kopen? Veel jongeren, maar ook ouderen vragen zich af wat van deze twee opties de beste keuze is. Kies je voor het huren van een huis of voor een koopwoning? Het antwoord is niet zo eenvoudig te geven, want zowel voor huren als ook voor kopen zijn voordelen en nadelen te noemen. Bedenk je wel dat het geen keuze voor het leven hoeft te zijn. Uiteraard is het een belangrijke stap, maar je kunt wat later een ander besluit nemen.

Een huis kopen of huren? De voor- en nadelen

Je zegt de huur op als je graag een koopwoning wilt en er een op het oog hebt, of je zet je koopwoning te koop en huurt een woning, omdat die dichter bij je werk staat, in de buurt bij je ouders ligt, je dichter bij de stad in een appartement wilt wonen, omdat je geen groot onderhoud wil aan je huis. Kopen of huren, je zult er lang over nadenken en dat is logisch. Weet echter dat beide opties mogelijk blijven. Een huis kopen of huis huren, er is voor beide opties wat te zeggen. Het is ook erg afhankelijk van je levensfase en toekomstplannen. Wil je maar kort ergens wonen? Dan is een huis huren vaak slimmer. Een huis kopen is meer geschikt als langere investering en als je niet snel wilt verhuizen. Hier vind je alle voordelen en nadelen van een huis kopen of huis huren.

Voordelen koopwoning

Belangrijke voordelen van een koopwoning zijn onder andere:

 • Je investeert in onroerend goed, dat meestal in waarde stijgt. De aflossing die je maandelijks doet ben je niet kwijt, zoals dat bij het betalen van huren wel het geval is. Het deel dat je aflost zit in je huis en komt vrij als jij je huis verkoopt.
 • De renteaftrek zorgt voor het betalen van minder belasting.
 • Naarmate je aflost, betaal je minder rente per maand als je hebt gekozen voor een lineaire hypotheek.
 • Kun je op een bepaald moment een groot bedrag aflossen (loterij gewonnen, erfenis, vakantiegeld) dan kan dat zorgen voor vermindering van de maandelijkse lasten.
 • Je kunt je huis binnen verbouwen zoals jij dat wilt, voor de buitenkant heb je wellicht een vergunning van de gemeente nodig.

Nadelen koopwoning

Belangrijke nadelen van een koopwoning zijn onder andere:

 • Als je wilt verhuizen, moet je eerst je eigen huis verkopen.
 • De opbrengst van een huis kan tegenvallen als je snel wilt verkopen.
 • Alle onderhoudskosten komen voor jouw rekening.
 • De eisen om een hypothecaire lening te krijgen zijn aangescherpt. Niet iedereen krijgt geld van de bank om een huis te kopen.

Voordelen huurwoning

Belangrijke voordelen van een huurwoning zijn onder andere:

 • Wanneer je om wat voor reden dan ook moet of wilt verhuizen, zeg je de huur op en je zit nergens meer aan vast.
 • Het grote onderhoud komt niet voor jouw rekening.
 • Je krijgt eenvoudiger een huurwoning dan een hypotheek voor een koopwoning als je geen vast contract bij je werkgever hebt bijvoorbeeld.

Nadelen huurwoning

De nadelen van een huurwoning zijn:

 • Je bent niet vrij om te verbouwen. Doe je het toch dan kan de verhuurder, als jij het huurcontract opzegt, eisen dat je het huis in dezelfde staat moet opleveren als toen jij erin trok.
 • De huur kan telkens verhoogd worden.
 • Als je een appartement huurt kunnen er (hoge) servicekosten in rekening gebracht worden.

Voor beide opties moet je verhuiskosten maken, of je nu kiest voor huren of kopen van een woning. Verhuizen kun je zelf doen met vrienden, kennissen, buren. Je kunt ook een verhuisbedrijf inschakelen. Het voordeel van een verhuisbedrijf is dat je spullen tijdens het verhuizen verzekerd zijn. Een verhuisbedrijf heeft de juiste materialen en het juiste gereedschap om te verhuizen. De medewerkers van het bedrijf zijn ervaren krachten. De nadelen van een verhuisbedrijf zijn de kosten, als je dat een nadeel mag noemen. Je hoeft zelf niet te tillen en te sjouwen en dat is je wellicht wel wat geld waard. De verhuiskosten kun je online opzoeken en enkele bedrijven met elkaar vergelijken. Ga in zee met een gerenommeerd verhuisbedrijf, lees recensies en vraag een offerte aan.