Bereken je uitgaven en bespaar!

Je bent hier:
Kosten huisdier

Kosten huisdier op een rij. Wat kost een huisdier gemiddeld per maand?


Benieuwd naar de kosten van een huisdier, zoals een hond of kat? De kosten voor het onderhouden van een huisdier worden vaak niet meegerekend als men een huisdier aanschaft. Toch kunnen deze kosten behoorlijk oplopen. Het is dus aan te raden om voordat je een huisdier aanschaft ook naar de dagelijkse, de maandelijkse en jaarlijkse kosten te kijken. Zit je altijd krap bij kas, dan kunnen de kosten voor een huisdier echt te hoog zijn en kun je beter geen huisdier aanschaffen.

Wat kost een huisdier?

Een huisdier heeft namelijk recht op een goede verzorging. Dus heb je geen werk en daardoor minder inkomen dan is het uiteraard erg jammer dat jij je geen “maatje” kunt veroorloven, want een huisdier zorgt voor gezelschap en genegenheid. Wil je weten wat het kost om een huisdier aan te schaffen, houd dan rekening met de volgende kosten en bespaar op andere zaken, die jij minder belangrijk vindt.

Onderstaand volgen de eerste kosten die je maakt als je een hond koopt, omdat deze kosten en de keuze voor een hond vaak voorkomen. Eenmalige kosten voor de aanschaf van een hond, dan denk je aan de aankoopprijs, een slaapplaats (bench, kussen of mand), een riem (telkens vervangen als de hond eruit is gegroeid), een voer- en een waterbak, speeltje(s), voer (vers vlees of brokken), een borstel of kam. Koop je een puppy dan volgen er kort na elkaar entingen bij de dierenarts en ontwormen.

Dit zijn de kosten van een huisdier!

De kosten die je verder maakt voor een huisdier zijn afhankelijk van verschillende factoren. De meest gangbare kosten zijn:

  • Voedsel en water, hoeveelheid voedsel afhankelijk van het gewicht, het ras en de activiteit van je hond, kat of andere huisdier
  • Beloningskoekjes en snoepjes, afhankelijk van gewicht, het ras en de activiteit van de hond.
  • Middelen tegen vlooien en teken.
  • Heb je een hond? Houd dan rekening met hondenbelasting, deze wordt meestal per half jaar door je gemeente geheven.
  • Kattenverzekering of hondenverzekering tegen ziektekosten bij de dierenarts, lees goed wat er wel en niet is verzekerd als je tot het afsluiten van deze verzekering besluit.
  • En niet onbelangrijk, tijd, veel tijd, die niet in euro’s is te benoemen.

Jaarlijkse kosten huisdier

De jaarlijkse kosten zijn de dagelijkse kosten plus de maandelijkse kosten, plus:

  • Jaarlijkse enting en controle bij de dierenarts.
  • Vakantie, extra kosten huur in een vakantiewoning, gaat de hond naar een pension dan betaal je kennelkosten.
  • Extra kosten bij een huisdier kunnen dierenartskosten zijn. Bijvoorbeeld als jij de hond of kat wil laten steriliseren of castreren. Je kunt pech hebben met je hond en vaak naar de dierenarts moeten voor een consult of een aandoening. Als je een cursus met de hond gaat volgen, ook dat kost geld. Je moet de hond veilig kunnen vervoeren in de auto, denk aan een hondengordel in de auto. Wil je met een oudere hond vaak op reis en kan de hond moeilijk in de auto springen, dan kun je een loopplank (aluminium loopplank) daarvoor kopen. Zijn jij en de hond erg actief dan zul je wellicht meer spelletjes willen aanschaffen. Wil jij met de hond shows lopen, ook daaraan zijn kosten verbonden. Gaat de hond mee op vakantie dan betaal je extra huur voor je vakantiewoning. Blijft de hond thuis, ook dan kost het geld om de hond in een pension onder te brengen. Een fijne keuze voor jou en de hond is een bekende oppas regelen. Een oppas die graag voor je hond zorgt en er ook tijd voor heeft.

Op voorgaande manier kun je voor elk willekeurig huisdier een kostenplaatje maken, zodat je er rekening mee kunt houden met je uitgaven per maand. Voor de jaarlijkse uitgaven kun je elke maand wat reserveren.